top of page

EYVAH YAPRAK BİTLERİ


Gülnaz Çağlayan'ın yazdığı, Hasan Karaca'nın resimlediği ve Yakın Kitabevi'nden çıkan çocuk kitabı ve Sistem Düşüncesi yaklaşımına göre etkinlik önerisi.
EYVAH! YAPRAK BİTLERİ



Bir gün bahçenizde yapraklarda yürüyen böcekler görseydiniz ne yapardınız?
Aklınıza ne yapmak gelirdi?
Kahramanlarımız Doğa ve Mina’nın aklına neler gelmedi ki?
Merak ettiniz mi bu sevimli karakterleri?

Çocuklar çok meraklıdır; özellikle de doğada gerçekleşen olaylara karşı. İncelerler, sorarlar, araştırırlar. Doğadaki her olayı öğrenmeye çalışırlar. Bu öyküde, bahçede vakit geçiren çocukların kendilerinden bir pay bulabilecekleri bir olay geçmektedir.



Eyvah ! Yaprak Bitleri, Sistem Düşüncesi yaklaşımına uygun yazılmış bir ekoloji öyküsüdür. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı’nın desteği ile basılmıştır. Sistem düşüncesi araçlarından zaman boyunca davranış grafiği, stok-akış diyagramı, nedensel döngü ve çıkarım merdiveni araçlarını kapsamaktadır.


Eyvah! Yaprak Bitleri kitabındaki yaprak bitlerinin zamana göre değişimini gösteren grafiktir. Sistem Düşüncesi yaklaşımında kullanılan araçlardan bir tanesidir.
Zaman Boyunca Davranış Grafiği (ZBDG)

Okul öncesi hazırlık grubu, bir ve ikinci sınıf düzeylerinde kullanılabilecek kitap zaman boyunca değişime uğrayan yaprak bitleri ve uğur böceklerinin doğal döngüdeki nedenselliğini konu almaktadır.


Eyvah! Yaprak Bitleri kitabındaki yaprak bitlerinin zaman ve eylemlere göre miktarının gösteren diyagramdır. Sistem Düşüncesi yaklaşımında kullanılan araçlardan bir tanesidir.
Stok Akış Diyagramı

Aynı zamanda bitkilerin sağlıklı kalabilmesi için de tarım ilaçları çokça tercih edilmekte. Böyle bir yapı içinde kendi yiyeceğimizi yetiştirebilmek büyük şehirlerde zor olsa da alanı olanlar için imkansız da değil. İşte böyle bir imkanımız varsa ve bir şey yetiştirebiliyorsak olabildiğince en doğal haliyle ürünü almak isteğimiz olur. Doğa ve Mina da bahçelerinde ortaya çıkan yaprak bitlerini



Eyvah! Yaprak Bitleri kitabındaki yaprak bitlerinin uğur böcekleri ile arasındaki neden sonuç ilişkisini gösteren diyagramdır.  Sistem Düşüncesi yaklaşımında kullanılan araçlardan bir tanesidir.
Nedensel Döngü Diagramı

ortadan kaldırabilmek için çeşitli çözümler üretmeye çalışıyorlar. Bu şekilde sağlıklı sebzeler elde edebileceklerini biliyorlar. Neyse ki bahçenin kırmızı dostları çabucak imdada yetişiyor yaprak biti miktarını kontrol altına alıyor. Av-avcı mantığını işleyen öyküde çocukların doğal denge ile neden-sonuç ilişkisi kurmaları sağlanıyor.


Ayrıca öğretmenler için de QR kodla açılabilen bir rehber mevcut. Süreç boyunca çocuklarla sistem düşüncesi uygulaması bu kitap aracılığıyla nasıl kazandırılır sorusuna net bir cevap bulabileceksiniz.




Şimdiden keyifli çalışmalar dilerim.

Sevgiyle kalın.






Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment


Ceki Hazan
Ceki Hazan
Nov 18, 2022

Eline sağlık

Like
bottom of page