7. Sezon
(2021-2022 Dönemi)
Öğretmen Kulübü 7. Sezon Finali
Buluşmalar'ın 259'uncusu 24 Haziran 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.
Yıl boyunca her ay sosyal medya hesabımızdaki Öğretmen Sohbetleri'nde misafir ettiğimiz, gerçek dünyada yaptığı çalışmalarla sosyal dünyada da ilham olmayı ve umut vermeyi başarmış, ülkemizin dört bir yanından öğretmenlerimizi "Umut Veren Öğretmenler" paneli ile bir araya getiridik.
Misafir etme sırası ile Gülşah Yemen, Sinem Kolçak Arman, Sezer Ortadağ, Mehmet Bilgin, Selçuk Yusuf Arslan, Büşra Akkiren, Tuğba Harmankaya, Volkan Kaz, Funda Menekşe, Bilge İkibaş öğretmenlerimiz ile birlikte olduk.
Buluşmalar'ın 258'incisi 17 Haziran 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.
İlk bölümde; İstanbul Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmalar yapan Doç. Dr. Marilena Leana-Taşcılar ile birlikte olduk. Anne babalara, bakım verenlere, öğretmenlere, uzmanlara rehberlik edecek paylaşımda özellikle zekâ, yetenek, üstün zekâ, duygusal zekâ, duygusal dayanıklılık, bibliyoterapi ve otonom öğrenme konularına odaklandık. İkinci bölümde ise; "Üstün Yetenekli Çocuk Olmak" başlığı altında Muhammed Hakan Nayiş'i tanıdık. "Üstün yetenekli çocuklar neler yaşıyor?, Sosyal ve duygusal alanda ne tür zorluklarla karşılaşıyorlar?" sorularına yanıt aradık. Hayatın içinden ve bir çocuğun dilinden dökülenleri dinledik.
Buluşmalar'ın 257'ncisi 10 Haziran 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi!
İlk bölümde; Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nida Naycı ile birlikte olacağız. "Bir Kültür Rotası Oluşturmak" başlığı altında; kültür rotalarının önemi, kapsamı, hazırlanma süreçleri ve farklı boyutları konusundaki temel bilgiler eşliğinde, kendisinin proje koordinatörlüğünü yürüttüğü Mersin kıyılarından Toros Dağları’na ulaşan ödüllü bir rota çalışmasını, “Olba Kültür Yolları” projesi deneyimlerini dinledik. Kültür rotalarının özellikle çocuklar, gençler ve eğitimcilerce nasıl kullanabileceğini konusunda yeni bakış açıları edindik.
İkinci bölümde ise; Bilgi ve Belge Yöneticisi Osman Torun’dan, okul ortamında çevre temizliği ve sorumluluk bilinci konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan “16:30 - Yüzleşme” projesinden hareketle okullardaki sosyal kampanyalara dair bilgi ve deneyimleri dinledik.
Buluşmalar'ın 256'ncısı 3 Haziran 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi
İlk bölümde İstanbul İl MEM Akademi Koordinatörü sevgili Dr. Serkan Demir ile birlikte olduk. "Bütün öğrenciler eşsizdir, değerlidir. Bütün öğrenciler doğuştan belirli bir potansiyele sahiptir. Ancak her öğrenci farklı deneyimlere, farklı geçmiş yaşantılara ve farklı ilgilere sahiptir. Bu nedenle her öğrencinin öğrenme süreci aynı şekilde gerçekleşmez. Çözüm, farklılaştırılmış öğretim!" sunumunu gerçekleştirdi Serkan Öğretmen. Aynı kalıp elbise her bedene uymaz metaforu ile farklılaştırılmış öğretim uygulamalarını konuştuk.
İkinci bölümde ise İngilizce öğretmeni ve teknoloji danışmanlığı yapan sevgili Kubilay Tutar'ı ağırladık. 21. yüzyılın gerektirdiği işleri kolaylaştırıp bize zaman kazandıracak dijital kısayolları tanıttı.
Buluşmaların 255’incisi 27 Mayıs 2022 Cuma günü saat 20.00’deydi.Yaptığı çalışmalarla ülkemizin öncü öğretmenleri arasında yer alarak onlarca meslektaşına ilham olup umut vermiş çok değerli bir öğretmenimizi ağırladık. “Öğrenmek ve öğretmek aynı varış noktasına giden iki yol gibi görünse de; birinci yolun sonu başarı ve mutluluktan geçerken diğer yol öğrencileri sarp bir yokuşta yapayalnız bırakmaya mahkumdur,” sözüyle Ahmet Naç’ı misafir ettik.
Buluşmalar'ın 254'üncüsü 20 Mayıs 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.
Çok deneyimli konuklarla edebiyatın her halini konuşacağımız bir akşam oldu.
İlk bölümde uzunca yıllardır İtalya'da yaşayan ve çalışmalarına devam eden sevgili Almila Aydın'ı ağırladık. Çocuklar için yazmak bolca hayal gücü, olabildiğince yaratıcılık, biraz çılgınlık, epeyce "çocukluk" gerektiriyor. Ancak sadece bunlar yetmiyor. "Çocuklar için yazmak, neden büyüklere yazmaktan daha zor? Çocuklara kitapları sevdirmek neden önemli?" sorularına yanıtlar aradık.
İkinci bölümde ise dünyaca ünlü kitapların editörlüğünde sorumluluk alan sevgili Hülya Şat ile birlikte olduk. "Editör kimdir?, Ne yapar?, Yazara ve yayınevine katkısı nedir?, Düzeltmen, redaktör kimdir?, Her metin kitap olur mu?, Yazarın gelişim serüvenine editörün katkısı nedir?, Editör ve çevirmen ortaklığı nasıl ilerler?" gibi çok önemli konulara odaklandık.
Buluşmalar'ın 253'üncüsü 13 Mayıs 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.
Dünyadaki çeşitli eğitim örnekleri ve kişisel deneyimlerin öne çıktığı bir akşam oldu. İlk bölümde sevgili Fatma Erten'i ağırladık. Uconn Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Araştırma Laboratuvarı’nda üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin fen bilimleri öğreniminde bilimsel merak, üst düzey bilişsel yetenekler ve üst bilişsel olgunluklarının kazanılmasında yapılan uygulamalara dair gözlemlerini dinledik. İkinci bölümde ise "Amerika'da Öğretmen Eğitimi ve Öğretmen Eğitimine Bakış" başlığı altında Dr. Tuğçe Burcu Arda Tunçdemir'i misafir ettik. "Amerika’da öğretmen eğitimleri nasıl oluyor? Programlar oluşturulurken nelere dikkat ediliyor? Yaş grupları ayrımı nasıl yapılıyor? Eğitim felsefesi olarak hangi konulara odaklanıyor?" sorularına cevap arayacağımız bir paylaşım oldu. Sınıflardan örnek fotoğraflar üzerinden karşılaştırmalar yaparak Amerika’daki eğitim ve ülkemizdeki eğitim sistemini konuştuk.
Buluşmalar'ın 252'ncisi, 29 Nisan 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.
Bir topluluk olma hikayesi ve çocuk edebiyatı ile dolu bir akşam bizimleydi.2020 yılında, çocuk ve gençlik edebiyatını odağa alan çalışmalar yapmak üzere yola çıkmış ve çok kısa bir zamanda önemli bir hat tutmayı başarmış Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nu misafir ettik.Topluluğun ilk derleme kitap projelerinden biri olan "Geliyorlar! Sevgi Dolu Öyküleriyle" derlemesinin yürütücüsü Hasan Karaca ve yirmi beş öykü ile katılan yazarlarını ağırladık..
Buluşmalar'ın 251'incisini de tamamladık :)
Sürdürülebilir yaşam ve doğada yapılan ilham dolu çalışmaların olduğu bir akşam bizimleydi.
İlk bölümde sevgili Ahmet Çakır'ı ağırladık. İstanbul'da yıllarca bilişim sektöründe çalıştıktan sonra Balıkesir'in bir dağ köyüne yerleşerek tek başına kurduğu sürdürülebilir yaşam alanı ve yaşadığı deneyimlerden bahsettik. Sorduğumuz sorulara verdiği yaşantı dolu yanıtlar için çok teşekkür ederiz :)
İkinci bölümde ise "Doğada Olmak" başlığı altında sevgili Orhan Kozan'ı misafir ettik. Ülkemizin birçok yerinde şubeleri olan ve binlerce insanı doğa sporları ile tanıştırmış Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü genel başkanı olarak çalışmalarına devam eden Orhan hocamızın sohbeti çok keyifliydi.
Günün kolaylaştırıcısı yürütücü ekibimiz adına sevgili Burçak'tı.
Deneyimlerini paylaşan ve katkı koyan herkese sonsuz teşekkürler.
Buluşmalar'ın 250'incisi 15 Nisan 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.
Sürdürülebilir yaşam için okullarda yapılan ilham dolu çalışmaların olduğu bir akşam geçirdik. İlk bölümde Kokopelli Şehirde'yi ağırladık. Kokopelli Şehirde, ekoloji ve sürdürülebilir yaşam üzerine çocuk ve yetişkinlere yönelik öğrenme ve deneyimleme alanı. Şehirlerin daha sürdürülebilir olması amacıyla kurumlar, okullar ve bireylerle çalışmalar yürütüyorlar. İkinci bölümde ise Kokopelli ile ortak çalışmalar yürüten Özge Ünkap öğretmenimizi dinledik. Heybeliada Ortaokulu'nda yaptığı bostan çalışmalarını ve deneyimlerini konuştuk.
Buluşmalar'ın 249'uncusu 8 Nisan 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.
Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler bölümünde yapan; gazeteciliğinin yanı sıra edebiyatçı kimliği ile adından sıkça söz ettiren sevgili Ömür Kurt ile birlikte olduk.
"Çocuklarla Bir Ömür" başlığı altından çocuk ve aile odağında sohbet ettik.
Buluşmalar'ın 248'incisi 1 Nisan 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi."Eğitim Politikalarında Verilerin Dili" başlığı altında Eğitim Reformu Girişimi (ERG) araştırmacıları ile birlikte olduk.İlk bölümde ERG Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arık ile birlikte eğitim sistemini, sorunlarını ve eğitim politikalarını konuşurken verilerin ardındaki hikayeleri konuştuk.İkinci bölümde ERG araştırmacısı ve Uzun Hikâye yazı dizisi yazarı Umay Aktaş Salman'ın "Verilerin işaret ettiklerini, bazen de verilerin ortaya koyamadıklarını hikâyelerle nasıl anlatırız, görünür kılarız?" sorusuna verdiği yanıtlarla olan sunumunu dinledik.
Buluşmalar'ın 247'ncisi 25 Mart 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Oyunlaştırma ve sınıfta oyunlaştırma örnekleri ile dopdolu bir buluşma oldu.
İlk bölümde GamFed Türkiye ekibinden Dr. Zeynep Aydın ile birlikteydik. "Doğdukları andan itibaren sürekli yeni uyaranlarla karşılaşan bir neslin dikkatini çekmek ve motivasyonlarını artırmak, geleneksel öğretim yöntemleriyle yeterince sağlanamıyor. Öğrenme stillerinin değişiyor olması öğrenme ortamlarında kullanılan yaklaşımları da etkiliyor. Oyunlaştırma; karşılaştığımız bu problemleri çözmek, öğrenme ortamlarını daha eğlenceli hale getirerek kalıcı öğrenmeyi sağlamak amacıyla kullanılacak etkin bir eğitim metodolojisi olarak karşımıza çıkıyor." diyen Dr. Zeynep ile bu buluşmada, oyunlaştırmayı derslerimizde nasıl kullanabileceğimizi ve oyunlaştırılmış ders planını nasıl tasarlayacağımızı konuştuk.
İkinci bölümde Nur Dağlı öğretmenimizi dinledik. Oyunlaştırmanın, hem öğrenciler hem de öğretmenler için dersleri nasıl daha eğlenceli hale getirdiğini konuştuk. Oyunlaştırılmış ders uygulamaları ve bu alandaki deneyimleri dinledik..
Buluşmalar'ın 246'ncısı 18 Mart 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.
Beslenme kültürü ve çocukların bütüncül gelişiminde gıda alışkanlıkları konusunda referans alacağımız bir buluşma oldu. İlk bölümde Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu müdür yardımcısı ve Gıda İşleme bölüm başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel ile birlikteydik. Beslenme kültürünü oluşturan etmenler, temel besinler hakkında bilgilendirme ve tükettiğimiz gıdaların tek ya da bütünleşik olarak günlük yaşam performansımıza ve okul süreçlerine etkilerini değerlendirdik. İkinci bölümde Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) Eğitmen Şefi Özhan Şivetoğlu'ndan akademinin gıda bilgisini, çocukların temel eğitimine ve günlük hayatına sokmak için başlattığı "Gıda Bilgisi Temel Eğitimdir" projesi kapsamında ilköğretim öğrencileriyle gerçekleştirilen etkinlik ve buluşmaları keşfedip bu süreçte yaşadığı deneyimlerini dinledik.
Buluşmalar'ın 245'incisi 11 Mart 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.
Yaratıcı drama ve eğitimdeki uygulamaları konusunda çok deneyimli eğitimcilerin katılımı ile özel bir buluşmayla sizlerleydik.
İlk bölümde sevgili Özlem Öznur Gökbulut ile birlikte olacağız. "Drama Gerçekten Sihirli Bir Değnek Mi?" başlığı altında "Drama nedir?, Ne Değildir?, Drama hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?, İdeal bir ortam nasıl sağlanır?, Çeşitli yaş gruplarında ne tür uygulamalar yapılmaktadır?" sorularına odaklandık ve bol deneyim paylaşımlı bir süreçte yolculuk ettik.
İkinci bölümde ise sevgili Orhan Güney Çınar ile "Dramanın Öğrenmeye Etkisi" başlığı altında yaratıcı dramanın sınıf içi uygulamalardaki etkisine, bağ kurmak, merak ettirme ve ihtiyaç doğurma noktasında etkili yaratıcı drama örneklerine odaklandık.
Buluşmalar'ın 244'üncüsü 4 Mart 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Kendimizi güçlü ve iyi hissetmemizin ne kadar da yaşamsal olduğunu daha iyi anladığımız bir dönemden geçtiğimiz bu günlerde, çok özel bir buluşmayı daha geride bıraktık. İlk bölümde Uzm. Psk. Özgün Ergin ile birlikte olduk. "Türkiye nüfusu 84 milyonu geçmiş. Alım gücü düşmeye devam ediyor. Üniversite sınav barajı kaldırılmış. Ülkeler çalışma süresini dört güne indirmeye başlamış. 3. Dünya Savaşı yine gündemde. Tüm bu yaşananlar karşısında psikolojik sağlığımızı koruyabilir miyiz?" sorusuna cevap aradık.
İkinci bölümde ise Serpil Göksal ile "Pandemi Sürecinde Okullar" hakkında konuştuk. "Bildiğimiz bir şeyden genellikle korkmayız. Bilinmezlik ise çoğu zaman korku ve kaygı yaratır." Pandemi sürecinde öğretmenler, öğrenciler ve ebeveynler neler yaşadı ve neler yaşıyorlar bunlardan bahsedip birbirimizi anlamaya çalıştık.
Buluşmalar'ın 243'üncüsü 25 Şubat 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Kendimizi güçlü ve iyi hissetmemizin ne kadar da yaşamsal olduğunu daha iyi anladığımız bir dönemden geçtiğimiz bu günlerde, çok özel bir buluşma oldu
İlk bölümde Psikolog Ezgi Güven ile birlikte olduk. "Öğrenmenin Psikofizyolojisi" başlığı altında Polivagal teori bağlamında öğrenme üzerinde duruldu. "Bizim dışımızdaki gerçeklik, tüm değişikliklere ayak uydurmamız için baskı yaptığında, içimizde olup bitenleri biraz daha derinlemesine incelemek faydalı olabilir. Stresli zamanlarda iç deneyimlerimiz etrafında farkındalık geliştirmek, bize ihtiyacımız olan desteği bulma fırsatı verebilir."
İkinci bölümde ise Dr. Vahap Yorgun ile "Travmaya Duyarlı Okul" hakkında konuştuk. Hissedemediğini iyileştiremezsin! Gelişimsel travmaların ki bunlara küçük travmalar da deniyor, gündelik hayata ve spesifik olarak öğrencilerin sınıf içi davranışlarına ve öğrenmelerine etkilerini ele alıyor bu model. Nöropsikoloji, pozitif psikoloji ve sosyal adalet psikolojik danışmanlığı temelinde ele alınan bir modeli öğrenme fırsatı bulduk.
Buluşmalar'ın 242'ncisi 18 Şubat 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Türkiye’de sürdürülebilirlik çalışmalarının yaygınlaştırılması, etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olan Sürdürülebilirlik Adımları Derneği'ni misafir ettik.
İlk bölümde derneğin yönetim kurulu başkanı Emrah Kurum ve genel sekreteri Doğa Tamer ile birlikte olduk. Derneğin kuruluş amaçları ve küresel amaçlar odağında yaptığı çalışmalar, geliştirdiği projeler üzerine konuştuk.
İkinci bölümde ise Aylin Öz Kasbulat öğretmenimizden "Sürdürülebildirebildiklerimizden misiniz?" başlığı altında Adapazarı ENKA Okulları'nda sürdürülebilirlik adına yaptıkları çalışmaları ve geliştirdikleri uygulamaları dinlediğimiz dolu dolu bir akşamı geride bıraktık.
Buluşmalar'ın 241'incisi 11 Şubat 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi!
1995 yılından bu yana tam 27 yıldır "Bir çocuk değişir, Türkiye gelişir" diyerek çalışmalarına devam eden Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nı misafir ettik.
İlk bölümde "TEGV'de Gönüllülük" başlığı ile sevgili Burak Buçak'ı dinledik. 90 binden fazla gönüllüsü ile yaptıkları çalışmalarda biriken deneyimlerini, "TEGV'de adım adım gönüllülük, çevrim içi destek, gönüllü motivasyonu, gönüllü aidiyeti" konuları üzerinden ilham verici konuşmasını dinledik.
İkinci bölümde ise Elif Mert ile "Daha İyi Bir Dünya İçin Atölyeler" başlığı altında TEGV'in Amerikan Başkonsolosluğu ile geliştirdiği, amacı çocukların insan haklarını bilen, ayrımcılık yapmadan eşitliği, şiddetsizliği savunan, doğaya saygılı bireyler olmaları için uğraşan projeyi anlattı.
Buluşmalar'ın 240'ınca 4 Şubat 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Birlikte onarmak, üretmek ve paylaşmak ile dopdolu bir buluşma bizi bekliyor. Onaranlar Kulübü'nü misafir ettik.
Onaranlar Kulübü, sürdürülebilir şehirler, çevre ve toplum hedefine ulaşmak için onarım, üretim ve paylaşım ekseninde, belirlenen sorunlara yönelik tasarım ve üretim odaklı projeler üreten bir kulüptür. Üretimin herkes için, demokratik ve katılımcı olması gerektiğine inanır.
Birinci bölümde; "Onar, Üret, Paylaş" başlığı ile sevgili Cansu Gaytancıoğlu'nu dinledik. Onaranlar Kulübü'nü bir araya getiren ve hareket kabiliyeti sağlayan motivasyonları, kamusal alanı kolektif üretim yöntemleri ile nasıl onardıklarını konuştuk.
İkinci bölümde ise; Ufuk Emin Akengin ile "Bir Diyalog Aracı Olarak Onarmak" başlığı altında Onaralanlar Kulübü'nü ve geliştirdiği projelere odaklandık.
Buluşmalar'ın 239'uncusu 28 Ocak 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Birinci bölümde; "Dört Mevsim Doğadayız" başlığı ile sevgili Vahide Yılmaz'ı misafir ettik. Bulgaristan ve Türkiye çeşitli okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptıktan sonra 2015 yılından bu yana kendi adını taşıyan anaokulunda doğa temelli ve Reggio Emilia ilhamlı bir okul ikliminde çalışmalar yapmaktadır. Birlikte doğa ve orman pedagojisi ilkleri ışığında doğada çocuklarla yapılan örnek uygulamalar üzerine konuştuk.
İkinci bölümde ise; İsviçre'de doğa ve orman pedagogu olarak çalışmalarına devam eden sevgili Emine Sarı ile birlikteydik. “Doğa ve Orman Pedagojisi ile Kendi Yaşamının Aktörü Olan Çocuklar“ başlığı altında doğa ve orman okullarında günlük akışı planlama, kurallar ve risk analizleri odağında çalıştık.
Buluşmalar'ın 238'incisi 21 Ocak 2022 Cuma günü saat 20.00'de!
Hikayeler ile dopdolu bir buluşma oldu.
Birinci bölümde; hikâye anlatıcısı, eğitimci ve öğretim görevlisi Turna Sümeyye Anıl ile okul öncesinden lisansüstü eğitime kadar "Okullarda Hikâye Anlatıcılığı Uygulamaları" üzerine konuştuk.
İkinci bölümde ise hikaye anlatıcılığı özelinde yaptığı çalışmalar ile Işıl Kayagül ve Gonca Atam ile birlikteydik. Çeşitli yaş gruplarında ve ortamlarda yaptıkları çalışmaları ve biriktirdikleri deneyimleri dinledik. Kısa zamana rağmen inanılmaz keyifli dakikalar yaşadık.
Buluşmalar'ın 237'incisi 14 Ocak 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Birinci bölümde; Dünya Zekâ Oyunları Komite Üyesi, Pako Yayınları ve Pako Garaj’ın kurucusu Serkan Yürekli ile birlikteydik. "Zeka oyunları derslerde nasıl kullanılır?, Zeka oyunları kazanımla nasıl birleştirilir?, Doğru seviyede oyun neden önemlidir? Eğlenceli zeka oyunları türleri nedir?" sorularına yanıt aradık.
İkinci bölümde ise; Gaziantep Uğur Okulları'nda Akıl ve Zekâ Oyunları Eğitmeni olarak çalışan Ömer Faruk Kavcı'yı dinledik. Zeka oyunlarının derslerdeki yeri ve uygulama örnekleri üzerine konuştuk.
Buluşmalar'ın 236'ıncısı 7 Ocak 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Birinci bölümde; Uludağ Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden sevgili Hasan Er ile birlikteydik. Erken çocukluk eğitiminde geliştirdiği projelere, uygulamalarda biriktirdiği deneyimlere ve etkinlik örneklerine odaklandık.
İkinci bölümde ise; İstanbul'da Türkçe öğretmeni olarak çalışan sevgili Funda Yıldız Çağlar'ı dinledik. Funda Öğretmen'in, Türkçe öğretiminde sinemanın kullanımı odağında yaptığı çalışmalardan biri olan Ay’a Seyahat'i, "Bir Yazar İki Yönetmen" başlığı altında bizlerle paylaştı.
Buluşmalar'ın 235'incisi 24 Aralık 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
İster yanı başımızda ister sokaklarda ve doğada olsunlar can dostlarımızı hep aklımızda, gönlümüzde. Buluşmamızda hayvan haklarını tüm boyutlarıyla konuştuk.
Birinci bölümde; Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Tuğba Gürsoy ile yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde ülkemizde hayvan hakları, mevzuatların olumlu ve olumsuz tarafları, eksik yanları, güncel sorunlar, çözüm önerileri ile yurt dışındaki uygulamalar ve yaklaşımları değerlendirdik.
İkinci bölümde ise; hayvan özgürlüğü konusunda aktif çalışmalar yürüten Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) inisiyatifi koordinatörü Fatma Biltekin’den Türkiye'de hayvan hakkı ihlalleri ve savunuculuk başlığında komite tarafından hazırlanan hayvan hakkı ihlal raporları, ihlaller ile mücadele yöntemleri ve bu sürecin bir parçası olarak tasarlanan çocuk ve yetişkin atölyelerini keşfettik.
Buluşmalar'ın 234'üncüsü 17 Aralık 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Ocak 2014’te “Eğitim EKİP işidir.’’ diyerek yola çıkan bir grup gönüllü eğitimci tarafından kurulmuş, kolektif bir platform olan Eğitimde Kalite ve İş Birliği Platformu'nu misafir ettik.
İlk bölümde EKİP Akademi direktörü sevgili Prof. Dr. Ebru Oğuz ile birlikteydik. "Öğrenme topluluğu olmak ne demek?, Mesleki gelişim ve öğretmen kimliği arasındaki ilişki nedir?, Öğretmenlerin öğrenme motivasyonu nasıl sürdürülebilir hale gelebilir?" gibi çok temel konular üzerine konuştuk.
İkinci bölümde ise EKİP kurucusu sevgili Fatih Akdoğan ile birlikteydik. "Niçin okul temelli mesleki gelişim?, Mesleki gelişimde farkındalık eğitimleri ile davranış değişikliği arasındaki temel farklar nelerdir?, Geribildirim kültürünün mesleki gelişime katkısı nasıl olur?, Okullarda mesleki gelişim birimleri kurmalı mıyız?, Öğretmenlikte değişen roller ve bu rollerin mesleki gelişime etkisi nelerdir?" sorularına yanıt aradık.
Buluşmalar'ın 233'incisi 10 Aralık 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Sürdürülebilir Bir Dünya, Sürdürülebilir Bir Hayat için; Şimdi Harekete Geçme Zamanı!
İlk bölümde Fen Bilimleri Öğretmeni ve Masal Anlatıcısı Şebnem Filiz Yapıcı ile birlikteydik. "Her şey hayallerle başlar. Geleceğimiz olan çocuklarımızla hayaller kurup o hayalleri gerçekleştirmek için uzun bir yolculuğa çıkarız. Yolculukta öğrendiklerimizi de heybemize katarak çevremizle paylaşmayı çok severiz." diyen sevgili Şebnem Öğretmen'e kulak verdik.
İkinci bölümde ise Türkan Uçar'ı dinledik. Sürdürülebilir bir gelecek için tasarımlar yapıyor ve içerikler üretiyorlar. Bireylerin kendine ve yaşadığı gezegene katkısını daha çok fark etmesine oyun yoluyla yol gösterici, fikir açıcı ve aracı olan, çocuklarla oyun tabanlı sürdürülebilirlik atölyeleri yapan Türkan Hanım'ın "Oyun Tabanlı Sürdürülebilirlik" başlığı altındaki çalışmalarına ortak olduk.
Buluşmalar'ın 232'incisi 3 Aralık 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Doğal tarım ve sağlıklı yaşama dair çok önemli konu ve konukları ağırladık.
İlk bölümde Hanife Yabanlı ile birlikteydik. Oğlunun tarımsal ilaç alerjilerinden dolayı doğal tarım ve atalık tohumlarla tanışmış ve sosyal dünyada @katkisiz.ilacsiz hesabı üzerinden farkındalık yaratan matematik öğretmeni bir annenin deneyimlerine kulak verdik.
İkinci bölümde ise Neriman Ekinci'yi dinledik. Organik tarımda kendini bulan sürüden ayrı Ziraat Mühendisi olarak kendisini tanımlayan Neriman Ekinci ile genel olarak pestisitler nedir, ne değildir; tüketici olarak bu konuda sağlıklı gıdaya ulaşmak için haklarımız nelerdir sorularına yanıt aradık.
Buluşmalar'ın 231'incisi 26 Kasım 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin 2007 yılında kurulan ve kısa adı ile ÇOÇA olarak bilenen Bilgi Çocuk Çalışmaları Birimi'ni misafir ettik.
İlk bölümde Cem Demirayak ile birlikteydik. Çocuklarla insan hakları çalışmak neden önemli, bu çalışmalar sırasında ne gibi pratik araçlar kullanılmalı, günlük olaylar üzerinden insan haklarına dair konuşmak nasıl mümkün olur gibi sorulara yanıt aradık ve kendi yaklaşımları ile geliştirdikleri materyallerden söz ettik.
İkinci bölümde ise Ayşegül Kanal'ı dinledik. Çocuk işçiliği ile ilgili tanımları ele aldık; eğitim ortamlarında çocuk işçiliği ve ayrımcılığa karşı mücadele için geliştirdikleri materyalleri ve kullanım önerilerini dinledik.
Buluşmalar'ın 230'uncusu 19 Kasım 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
2015 yılından bu yana tam yedi sezondur devam eden Öğretmen Kulübü'nü, on kişilik bir ekibin ortak aklı ile tasarlıyoruz. Yüzlerce etkinlikte, binlerce eğitimci ile bir araya geldik ve sayılamayacak kadar çok anı biriktirdik.
Katılımcılarımızdan sevgili Fatih Efe Korkmaz'ın önerisi ile "Öğretmenler Günü"ne denk gelen buluşmamızı, yürütücü ekibimize ayırmaya karar verdik. "Biz kimiz, neler yapıyoruz, neden Öğretmen Kulübü'ndeyiz, gelecek hayallerimiz ne?" gibi pek çok soru hakkında konuştuğumuz buluşmanın kolaylaştırıcısı da fikir sahibi sevgili Fatih Efe Korkmaz oldu.
Buluşmalar'ın 229'uncusu 12 Kasım 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
İlk bölümde Atta Festival kurucusu ve direktörü, Londra Watermans Arts Center Çocuk Tiyatrosu program direktörü ve Assitej (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) yönetim kurulu üyesi Hakan Silahsızoğlu'nu ağırladık. Çocuğun gelişiminde performansın yerini, çocuğun yaşına uygun performansla buluşmasının önemini, çocuğu birey olarak gören performans sanatları yaklaşımının eğitimle ilişkisini birlikte inceledik.
İkinci bölümde ise okul öncesi ve okul çağındaki çocuklar için dans tiyatroları sahneleyen dansçı, kareograf, yönetmen ve soundpainting sanatçısı Ceren Oran ile tanıştık. Kendisinden dünya genelinde performans sanatları ve çocuğa yönelik disiplinler arası çalışmalar hakkında bilgi aldık
Buluşmalar'ın 228'incisi 5 Kasım 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
İlk bölümde 2004'te iyiliği yaymak üzerine temellenen bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlayan ve 2015'te dernekleşerek binlerce insana dokunan Uğur Böcekleri Derneği'ni ve başkanı sevgili Zafer Parlak'ı misafir ettik. "İyilik yap, karşılık bekleme. Bilgiyi paylaş, karşılık bekleme" ilkesiyle hizmet veren derneğin gönüllülerini ve projelerini yakından tanıdık.
İkinci bölümde ise Uğur Böcekleri Derneği oluşumu olan İyilik Akademisi İzmir ekibinden İlkay Öğrenci ile birlikteydik. Hayata iz bırakmak isteyen gönüllü eğitmenlerin, çeşitli uzmanlık alanlarından oluşan eğitim programları ile tecrübelerini paylaştığı, gençlere, anne babalara, çocuklara bilginin ışığını yayma hedefi olan bu projenin ayrıntılarını öğrendik.
Buluşmalar'ın 227'incisi 29 Ekim 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Cumhuriyetimizin yaş gününü kutladığımız bu özel günde, çok özel bir konuğumuz vardı. Kurtuluş mücadelemizin önemli komutanlarından Kâzım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran’ı misafir ettik.
İlk bölümde Kâzım Karabekir Paşa’nın yaşam kesitleri, bilinmeyen yönleri, Kurtuluş Savaşı’ndaki rolü, eserleri, eğitim konusundaki çalışmaları ve özellikle savaş sürecinde sahiplendiği yetim ve öksüz çocukların eğitimi için yaptığı duyarlı ve özverili çalışmaları konuştuk.
İkinci bölümde ise; Paşa’nın vefatından sonra aile üyeleri tarafından kurulan Kâzım Karabekir Vakfı ve Kâzım Karabekir Müzesi’ni yakından tanıdık. Buluşmamızı Kâzım Karabekir’in özellikle eğitim ve savaş sırasında yetim ve öksüz çocuklar için yürüttüğü çalışmaları konu edinen genç araştırmacıların paylaşımları ile tamamladık.
Buluşmalar'ın 226'ıncısı 22 Ekim 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
İlk bölümde Eğitsel Oyunlar Akademisi kurucusu sevgili Resul Aydoğan'ı misafir ettik. Oyun oynamayı sevmeyen çocuk olur mu? Son dönemlerde sınıflarda çokça duyduğumuz bu cümleden yola çıkarak "oyun, çocuk ve öğretmen" üçlüsünü ele aldık.
İkinci bölümde ise okul öncesi öğretmeni ve aynı zamanda vantrolog olan sevgili Büşra Doğru ile birlikteydik. "Çocukların dilinden en iyi çocuklar anlar." diyerek yaşıtlarına öğrenme arkadaşlığı yapan Bukle ile tanıştık. Büşra Öğretmen'e sınıfta eşlik eden, oyunlar oynayan, etkinliklere katılan Bukle'den "Sınıfta neler oluyor?" sorusunun cevabını dinledik.
Buluşmalar'ın 225'incisi 15 Ekim 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
İlk bölümde sevgili Gül Bulut'u misafir ettik. Arkeolog, Müze Bilimci, Kültürel Miras Uzmanı, Yaratıcı Drama Lideri gibi renkli rollerin sahibi Gül Hanım ile "Müzeler Aracılığıyla Yaratıcı Öğrenmenin Geliştirilmesi" üzerine konuştuk. Günümüzde artık ‘Duvarsız Sınıf’ ve ‘Okula Alternatif Mekan’ olarak tanımlanan ve çocuk gelişimi ve eğitiminde büyük payı olan müzelerin öğrenim süreçlerine nasıl dahil edilebileceğini, bireylere fiziksel, duyuşsal, zihinsel, görsel ve sosyal etkileşimli bir müze yaşantısı ve birinci elden deneyim yaşayarak öğrenme ortamı sağlamanın yollarını irdeledik.
İkinci bölümde ise sevgili Başak Fındıkçıoğlu ile birlikte Sınıf Öğretmeni ve Yaratıcı Drama Lideri olarak uzun yıllardır yaptığı çalışmalar içerisinden müze ile ilişkili olan deneyimlerine odaklandık. "Sınıf dışı öğrenme ortamlarından müzede ne tür çalışmalar yapılır, hangi oyunlar oynanır, hangi malzemeler kullanılır? Müzeye gidilememe durumlarında müze kültürünü kazandırabilmek için neler yapılır?" sorularına cevaplar aradık.
Buluşmalar'ın 224'üncüsü 08 Ekim 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
İlk bölümde sevgili Züleyha Ersingün'ü misafir ettik. "Dezavantajlı Çocuklar ve Edebiyat" başlığı altında, kendi bilincimizden çıkıp başka bir insanın, varlığın, çağın veya başka bir kültürün bilincine bizi götüren edebiyatı ve bunun ne işe yaradığını irdeledik. Hayata hikâyeler duyarak, okyanusları aştığını, ejderhalarla savaştığını hayal ederek başlayamayan çocukları ve onlar için neler yapabileceğimizi konuştuk.
İkinci bölümde ise Kitap Okuyan Çocuklar projesinin koordinatörü sevgili Esra R. Akçay-Duff ile birlikte "Çocuklar, ilkokula başlayınca mı okur-yazar olurlar? Yoksa okur-yazar olmak bir kültür işi mi? Bebeklikten gelen süreçte çocuklara yaratıcı kitap okumaları nasıl yaparız, okuma kültürü nasıl oluşturulur ve de her mahallede bir Oyun Kitaplığı olsa nasıl bir toplum oluruz?" soruları üzerine odaklandık.
Buluşmalar'ın 223'üncüsü 01 Ekim 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Türkiye'de eğitim, öğrenci, gençler denilince akla ilk gelen gazeteci olan sevgili Abbas Güçlü'yü misafir ettik.
Otuz yılı aşkın süredir Milliyet'te yazan ve gazetenin eğitim editörlüğünü yapan Abbas Güçlü, Halkın Gündemi, Karne, Sonsuz Yarış, Pozitif Eğitim gibi uzun soluklu eğitim programlarını hazırladı ve sundu. Ancak birçoğumuz onu, belki de en çok kendisiyle özdeşleşen "Abbas Güçlü ile Genç Bakış" programı ile tanıyoruz.
Bu kadar uzun yıllardır takip ettiği ve kendine mesele edindiği eğitimi konuşmak için sevgili Abbas Güçlü ile olan buluşmamızı youtube'dan izleyebilirsiniz.
Buluşmalar'ın 222'incisi 24 Eylül 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
Sosyal güçlendirme için spor ve beden hareketi olan BoMoVu'yu misafir ettik.
BoMoVu, “herkes için bedensel özerklik” şiarıyla yola çıkmış, bedensel haklar alanında aktivizm yapan, herkese açık hareket alanları yaratmayı amaçlayan, başka inisiyatiflerle birlikte güçlenmeyi hedefleyen bir sivil toplum örgütü olarak çalışmalar yapıyor.
BoMoVu’nun kurulma hikayesinin yanı sıra, öğretmenlerle iş birliği yaptığı “Irkçılık Karşıtı Pedagoji” ve “Hareket Okulda” projelerinin hangi ihtiyaçlarla ortaya çıktıkları ve hali hazırdaki süreçleri üzerinde durduk.
Buluşmalar'ın 221'incisi 17 Eylül 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
İlk bölümde sevgili Pınar Ayaz Koçer'i misafir ettik. Cevdet İnci Eğitim Vakfı'nda yönetici olarak sorumluluk alan Pınar Hanım ile İnci Vakfı Gezici Kütüphane projesini ve öğrencilerin hayatlarına dokunuşlarını konuştuk.
İkinci bölümde ise sevgili Sultan iliş Bedelcigil ile birlikteydik. Aile büyüklerinden dinleyerek derlediği masallardan oluşan beş kitabı da olan Sultan Öğretmen'in yurt içi ve dışında 25 yıldan fazla yaptığı öğretmenlik hayatını ve masallar özelindeki deneyimlerini dinledik.
7.Sezonumuz Başladı!
Buluşmalar'ın 220'ncisi 10 Eylül 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
2015 yılından bu yana yaşam boyu öğrenmeyi kendine ilke edinmiş eğitimcilerle yüzlerce etkinlikte binlerce konu ve konuk ağırladık. Dopdolu yüzden fazla etkinliği içeren 7. sezonumuz başladı.
Uzun yıllardır eğitimin neredeyse her alanında yaptığı çalışmalarla öncü olan ve yol gösteren hocamız Kayhan Karlı ile yeni sezonumuza "merhaba" diyecek olmanın heyecanını taşıdık.
Her gün hızla artan değişimin yanında covid19 salgının değişime zorladığı dünya toplumlarının eğitim sistemiyle boğuşma ve kafa karışıklığını sorguladık.