top of page

ALTIN DEĞERİNDE SOLUCAN


Toprak nasıl oluşur? Nasıl verimli hale gelir? Biz evde gübre üretebilir miyiz? Balkonumuzda yeşertebileceğimiz aromatik bitki ya da sebzeleri sağlıklı bir şekilde nasıl büyütebiliriz? Bu konuşmalar gerçekleşirken bir solucanın sınıfa gelmesiyle başladı her şey =)


Solucanlar evde ya da sınıfta beslenebilir miydi? Ne işe yarıyorlardı? Bitkilerimiz için faydalı olabilirler miydi? Peki neleri severler neleri sevmezlerdi? Bu kadar çok sorumuz oluştuğunda araştırmaya karar verdik. Çeşitli kitaplardan araştırmaya başladık, farklı farklı videolar izledik. Onlara nasıl bakmamız gerektiğini denemeye başladık.

Kahverengi şeyleri seviyorlardı. Yumurta kabuğu, karton, talaş parçacıkları, çay, kahve posası. Sebzelere bayılıyorlardı. Havuç kabuğu, marul, maydanoz, roka gibi atıklar. Bazen evlerimizden getirdik bazen okulumuzun yemekhanesinden alarak minik canlılarımızı beslemeye başladık.


Okulumuzda onları koruyup bakabileceğimiz bir ortam bulamadığımız için sınıfta bakmamız gerekiyordu. Üst üste koyduğumuz iki kutu bizim işimizi gördü



Alt kutuda nemli toprak içinde solucanlarımız ve içinde yiyecekleri yer alıyordu. Bu kutuda yiyecek kalmayınca solucanlarımızın ürettiği gübreyi toplamamız gerekiyordu. Araştırmalarımız sonucu öğrenmiştik ki solucanların gözü, kulağı yok ancak ilginç bir algılama sistemleri vardı, yiyeceklerin nerede olduğunu algılayabiliyorlardı. Üste koyduğumuz kutunun tabanına delikler açtık, yeni kahverengi ve yeşil atıkları nemli toprak içine yerleştirdik. Alt kutuda yiyecekler bittiğinde üst kutuda yiyecekleri olduğunu algılayan akıllı dostlarımız üst kata yöneliyorlardı. Bu şekilde alt kutuda tertemiz gübreli toprağımız oluşmuş oluyordu.


Bir süre sonra toprak içinde minik minik topçuklar oluşmuştu. İçinde minik solucanların çıktığını

görmek bizi çok heyecanlandırdı. Böylelikle solucanların yaşam döngüsünü çalışmaya başladık. Yumurtaları yani kokonlar o kadar çoktu ki bir kerede yüzlerce olabiliyor. Kısa zamanda da büyüyorlardı. Her sabah geldiğimizde ilk iç ellerimize büyüteçleri alarak kutunun başına geçmek oluyordu. Acaba kutuda neler olmuştu?





Gözlem sürecinde büyük bir zihin haritası oluşturmuştuk. Edindiğimiz her deneyim, araştırdığımız her bilgi sonrası bilgilerimizi kaydettik.




Çalışma boyunca Soso’nun Kompost Kitabı, Süper Kurti, Carl ve Yaşamın Anlamı kitapları bize eşlik etti. Ayın kazanım ve göstergelerine göre birçok çalışma daha yapıldı. Ancak bizim için asıl önemli olan süreci deneyimlemek ve küçücük bir kutu içinde bile balkon ya da bahçemizde yetiştirebileceğimiz bitkilere gübre elde edebilmekti. Altın değerinde solucanların bize katkıları büyüktü. E hadi ne duruyorsunuz? Sınıfımızda, evimizde uygulayalım; sebze ve bitkilerimize verimli bir büyüme ortamı oluşturalım.


50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page