top of page
Anchor 1

6. Sezon

(2020-2021 Dönemi)

ogretmen kulubu final.jpg

6. Sezon Finali 25 Haziran 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

2015 yılından bu yana yüzlerce etkinlikte binlerce eğitimi kendine mesele edinmiş kişi ve kurum ile buluştuk. Sayılamayacak kadar çok anı biriktirdik.

6. sezon boyunca her ayın son çarşamba günü ülkenin her yerinden Öğretmen Sohbetleri'nde ağırladığımız toplam on öğretmenimizi Buluşmalar'ın 219.'uncusunda "
Umut Veren Öğretmenler" paneli ile bir araya getirdik.

218

Buluşmalar'ın 218.'si 18 Haziran 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Bahar Ergin Faat'ı misafir ettik. Flipped Learning (ters-yüz eğitim) üzerine konuştuk. Ders tasarımının nasıl yapılacağını ve dikkat edilmesi gereken noktaları İzmir Özel Türk Koleji Akademik Direktörü Bahar Hanım'dan dinledik.

İkinci bölümde ise sevgili Uzm. Ped. Sibel Çetingöz ile birlikteydik. “İnformel eğitim ne anlama geliyor, eğitim alanındaki yeri ve işlevi ne?" sorularına yanıt aradık. Türkiye’de informel eğitim alanının başlıca aktörlerinden biri olan çocukistanbul’un yolculuğuna ortak olacak, kurucu ortağı ve eğitim koordinatörü Sibel Çetingöz’ü daha yakından tanıdık.

217

Buluşmalar'ın 217.'si 11 Haziran 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Özge Lokmanhekim'i misafir ettik. Çalışmalarını pek sevdiğimiz ve bu yıl bir de Açık Atölye'de misafir ettiğimiz Özge Lokmanhekim yeniden bizlerleydi. "Çocukların kitapla bağ kurmasını ve okumayı sevmesini sağlamak için hangi kitapları önerebiliriz?, İyi kitaplara nasıl ulaşabiliriz?, Sesli ve dijital kitap kaynakları hangileri?" sorularına cevaplar aradık.

İkinci bölümde ise sevgili Berrak İdiman ile birlikte farklı sınıf seviyelerindeki çocuk edebiyatı ürünlerini, eleştirel düşünme, sorgulama, problem çözme ve akıl yürütme becerilerini geliştirmek için kullanma yöntemlerini "Çocuklarla Felsefe" pedagojisi bağlamında ele aldık.

216

Buluşmalar'ın 216.'sı 4 Haziran 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Merve Yavuzdemir'i misafir ettik. Kütüphaneleri, dört duvar arası ve içinde kitaplar olan mekanlar olarak düşünüyorsanız, gelin kütüphaneleri bir de Kütüp-Anne Platformu kurucusu olan Merve Hanım'dan dinleme fırsatını yakaladık. Kütüphaneler, ödünç alma mekanlarından öğrenme mekanlarına doğru bir dönüşüm yaşıyor. Bu dönüşümün odağında ise başta çocuk ve gençlik hizmetleri yer alıyor. Ülkemizde ve dünyada yaşanan kütüphane rönesansını birlikte keşfettik.

İkinci bölümde ise sevgili Sevinç Yağan ile birlikteydik. Kitaplarla buluşurken aynı zamanda oyun oynayan, eğlenen, isterse uyuyan çocukların olduğu bir kütüphane olan İzmir Urla İlçe Halk Kütüphanesi'ndeki deneyimlerini dinledik. Bazen dört duvar arasında bazen de ormanda, itfaiyede, plajda olduk.

215

Buluşmalar'ın 215.'si 28 Mayıs 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Ceyda Özdemir ile birlikteydik. Lewis Deep Democracy, grupların ortak bir bilinçleri olduğunu söyler. Bu ortak bilincin aynı bir buzdağı gibi, bir görünen bir de görünmeyen kısmı vardır. Görünmeyeni ne kadar daha görünür hale getirirsek o grup potansiyeline, bilgeliğine, verimliliğine o kadar yaklaşır. Bu buluşmada Lewis Deep Democracy yöntemlerini kullanarak bir öğretmenin sınıfı nasıl daha katılımcı bir hale getirebileceğine göz attık.

İkinci bölümde ise sevgili Çiğdem Dengiz öğretmenimizi misafir ettik. "Köy enstitüsü ruhuyla çalışır, yaparım yaşarım öğrenirim. Hayatta her şeyin zor olduğunu ama imkansız olmadığını bilirim. Okulun dört duvar olmadığını ve öğrenmede yaş, yer ,sınır olmadığını bilirim. Ben her yolu deneyip öğrenirim." diyen Çiğdem öğretmenimizi daha yakından tanıdık. 

214.jpg

Buluşmalar'ın 214.'sü 21 Mayıs 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili öğretmenimiz Prof. Dr. Ali Nesin ile birlikteydik. Ali Nesin öğretmenimiz ile odağa matematiği alsak da sanattan felsefeye hayata dair birçok noktaya dokunduğumuz içinde bolca mesaj içeren bir sohbet gerçekleştirdik.

İkinci bölümde ise sevgili Gülşen Manisalı'yı misafir ettik. Hem bir matematik öğretmeni hem de bir çocuk kitapları yazarı olan Gülşen öğretmenimizden kişisel deneyimlerini ve yolculuk hikayelerini dinledik. 

İlgili herkesin katılımına açık ve ücretsiz olan buluşmalarımız Zoom üzerinden düzenleniyor ve Youtube kanalımızdan canlı olarak yayınlanıyor.

213

Buluşmalar'ın 213.'sü 14 Mayıs 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Gizem Erkal ile birlikte olduk. Değişim Liderleri Derneği olarak "daha güçlü ve daha özgüvenli lider kadınlarla daha iyi bir toplum, ülke ve dünya yaratılabilir" inancıyla çıktıkları yolculuğu dinledik. Bu yolculuktaki "Kıvılcımlar Programı"nı ve etkisini, birer kıvılcım olarak programa başlayan genç kadınların nasıl ateşe dönüştüğünün hikayesine ortak olduk.

İkinci bölümde ise sevgili Gaye Hürcan'ı misafir ettik. Toplumumuzun ve dünyamızın ihtiyaç duyduğu pozitif değişimin, üniversiteli genç kadınların, güçlü birer kadın lidere dönüşmesiyle gerçekleşebileceğine olan inançları ve bu amaçla geliştirdikleri 8 aylık programın ayrıntılarını ve çıktılarını konuştuk.

212

Buluşmalar'ın 212.'si 7 Mayıs 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

Eksi 18 Edebiyat Topluluğu tarafından desteklenen ve on kişilik bir ekibin ortak aklı ile tamamen sosyal gönüllü olarak hazırlanan Kıpırtı Çocuk Dergisi'ni misafir ettik.

Kıpırtı Çocuk'u ve dergiyi tasarlayan yayın kurulunu çok daha yakından tanıdık. Öğretmen ve ebeveynlerin Kıpırtı Çocuk'u daha etkin kullanması için geliştirilen "Kıpır Kıpır Etkinlikler"e göz attık.

Dijital araçlar ile uyumlu ve ortak bir aklın ürünü olan Kıpırtı Çocuk'un gelecek yol haritası için küçük bir çalıştay yaptık. Buluşma öncesinde derginin web sayfasını ve şimdiye kadar yayınlanmış iki sayısını incelemenizi mutlaka öneriyoruz. (www.kipirticocuk.com)

211

Buluşmalar'ın 211.'si 30 Nisan 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Bager Akbay konuğumuzdu. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İletişim Tasarımı ve Linz Sanat Üniversitesi’nde Interface Cultures bölümünde eğitim alan son 10 yıldır kendi alanında çeşitli üniversitelerde ders veren Bager Akbay ile "Yapay Zekanın Sanatta Kullanılması"na odaklandık. Sanatçının kullandığı aletlerin karmaşıklaşmasının müellifliğe etkisi ve eseri üretmek yerine eseri üreten sistemin üretilmesinin sanata etkisi üzerine konuştuk.

İkinci bölümde ise sevgili Zeynep Özdemir öğretmenimizi misafir ettik. "Yapay zekanın eğitimde kullanım alanları, yapay zeka öğrencilere neden öğretilmeli ve nasıl öğretilir?" sorularına cevaplar aradık. Örnek platformların birkaçını tanıdık.

210

Buluşmalar'ın 210.'su 23 Nisan 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

Bu özel ve güzel güne pek yaraşır konu ve konuklarımız vardı :)

İlk bölümde "Patik'le Başla Kitap'la Yaşa" projesinin uygulama liderlerinden sevgili Kader Duman öğretmenimiz ile birlikte olduk. “PATİK” tersten “KİTAP” diye okunur. Patik, bebeğin ayağını ısıtırken kitap, bebeğin duygu ülkesini yani yüreğini ısıtır. Bu nedenledir ki; bebeğin patik giyme zamanı geldiğinde ona kitap da okunma zamanı da gelmiştir fikri üzerine temellenen bu projenin akademik koordinatörlüğünü Prof. Dr. Belma Tuğrul, Dr. Nihan Feyman Gök ve Dr. Işıl Taş yapıyor.

İkinci bölümde ise Pekmez Şarkı Atölyesi'nden sevgili Saliha, İlkay, Seher ve Seçkin öğretmenlerimizi misafir ettik. Yıllardır birlikte üretmekten keyif alan dört okul öncesi öğretmeni, geleceği renklendirecek tüm çocuklarla buluşması, onların dansındaki ritim, masallarındaki kahraman olsun diye hayaller kurdular, şarkılar yazdılar ve bestelediler. 

209

Buluşmalar'ın 209.'su 16 Nisan 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Dilge Güney yepyeni bir paylaşımla bizlerleydi. Yeni nesil çocuk ve genç okurların bilim kurguya olan ilgisi, bu türün nesiller üzerindeki etkisi ve Hopi Kızılderililerinin mitleri üzerinden ilk insanlardan bu yana bilim kurgu hakkında konuştuk.

İkinci bölümde ise sevgili
Şaylan Yılmaz'a "Athenalar nereye yürüyor?" sorusunu sorduk. Uzunca zamandır yoga ve farkındalık alanında çalışmalar yapan ve tam bir doğa aşığı olan Şaylan Yılmaz'ın eşliğinde içsel doğalarıyla bağlarını tazelemek için birbirlerinden güç alarak doğada özgürce yürüyen kadınların projesini yakından tanıdık.

208

Buluşmalar'ın 208.'si 9 Nisan 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Özge Bahar Sunar konuğumuzdu. Pek çok sevdiğimiz çocuk kitabının yazarı ile düşünsel olarak başlayan yazma sürecinin kelimelerle buluşmasına, yayınevi seçiminden, çizer ve editörle çalışmaya kadar geniş bir yelpazede yazarlık deneyimlerini konuştuk.

İkinci bölümde ise sevgili Duygu Aydın Gönül ile "Yetişkinler için Çocuk Edebiyatı" üzerine odaklandık. Bir Türkçe öğretmeni ve çocuk edebiyatı alanında doktora çalışmasına devam eden Duygun Hanım ile "Yetişkinler çocuk edebiyatıyla neden tanışmalılar? Çocuk edebiyatı birden fazla kitleye hitap edebilir mi?"  sorularına yanıt aradık.

207.jpeg

Buluşmalar'ın 207.'si 2 Nisan 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili İlkay Holt İngiltere'den buluşmamıza konuk oldu. İlkay Hanım bizlere eğitim materyali oluşturmak ve kaynak bulmak konusunda telif haklarından kaynaklı kısıtları, açık eğitim prensiplerini, kaynakların yasal kullanımı ve paylaşımı için Creative Commons açık lisanslarının nasıl kullanıldığını anlattı.
 

İkinci bölümde ise sevgili Ayşegül Aksaçlıoğlu ile "Akademik Dürüstlük" üzerine odaklandık. Akademik dürüstlüğün felsefesini ve İDV Özel Bilkent Lisesi'ndeki uygulamalar ile yaşadığı deneyimleri konuştuk.

206

Buluşmalar'ın 206.'si 26 Mart 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Erk Bilgiç ile birlikteydik. "Teoriden Pratiğe Tiyatro Yönetmenliği" başlığı altında "Yönetmenin estetik anlayışı, sanat alanları üzerindeki hakimiyeti nasıl olmalıdır? Herkes yönetmen olabilir mi? Yönetici olmak ve yönetmen olmak arasındaki benzerlik var mıdır? Sahneleme aşamasında tasarım - planlama - uygulama süreçleri nasıl yönetilmektedir?" sorularına yanıtlar aradık.

İkinci bölümde ise sevgili
Zeynep Nutku ile "Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu"na odaklandık. "Çocuk tiyatrosu nasıl olmalı? Pedagojik olarak nasıl bakmalıyız? Oyun seçimleri nasıl olur? Maalesef ülkemizde örneği olmayan gençlik tiyatrolarının önemi nedir, nasıl çalışmalar yapılabilir?" soruları üzerinden gittik.

205

Buluşmalar'ın 205.'si 19 Mart 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Cemil Sobacı ile birlikteydik. Sanat, etkinlik ve teknoloji ile güçlendirilmiş, yeni nesil sosyal kütüphanelerin en güzel örneklerinden olan Nöbetçi Kütüphane'yi ve okuma kültürüne olan etkilerini konuştuk.

İkinci bölümde ise sevgili
Hale Tuba Yılmaz ile "Çevrimiçi Lise Toplulukları" başlığı altında pandemi dönemi ile beraber artan topluluklar içerisinden lise öğrencilerini hedef alanların neler yaptıklarına odaklandık. Bunlardan biri olan Dersimiz Dünya topluluğunu da daha yakından tanımış olduk.

204

Buluşmalar'ın 204.'sü 12 Mart 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Emine Durmuş ile birlikteydik. Öğretmenlik macerası sırasında tanıştığı Hayal Gücü Merkezi'ne odaklandık. Hayal nedir, gücünü nasıl besler, üretime nasıl geçer gibi soruların peşine düştük.

İkinci bölümde ise sevgili
İrem Akdağ ile "Ezberbozan Eğitim"i konuştuk. Doğa temelli eğitim nedir, nasıl yapılır, uygulama deneyimleri ile konuya çocukların gözünden yaklaştık.

203

Buluşmalar'ın 203.'sü 5 Mart 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Lider Hepgenç ile birlikteydik. Bambaşka bir meslek ile başlayan serüveni ve ardından drama eğitimi, müze, kitabevi ve doğa eğitimleri… En sonunda da yazarlık… "Sonradan Öğretmen" başlığı altında Lider'i çok daha yakından tanıdık.

İkinci bölümde ise sevgili
Sevda Mustafaoğlu ile "Bir Öğretmenin Kitap Yolculuğu"na çıktık. "Bir öğretmen olarak bir çocuk kitabevi açma kararı nasıl oluştu? Çocuk kitapları seçerken hangi özelliklere dikkat edilmeli? Kitap öğretmen için sadece bir kitap mı yoksa bir eğitim materyali mi?" gibi sorulara odaklandık.

202

Buluşmalar'ın 202.'si 26 Şubat 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Hazal Acar konuğumuzdu. İnsan kaynaklı iklim değişikliğini durdurmak için gerekli politikaların uygulanması, biyoçeşitliliğin bozulmaması, ekolojik dengenin korunması, ekonomik faaliyetlerin ekolojik dengenin korunmasını amaçlayan bir bakış açısıyla çalışmalar yapan Ekosfer Derneği'ni konuştuk.

İkinci bölümde ise sevgili Zeynep Gülçin Altun bizlere bugüne kadarki doğada öğrenme eğitmenliği deneyimlerini, bu yoldaki macerasını ve doğada eğitim uygulamalarını anlattı. Çalıştığı doğasever öğretmenler için tasarladığı "Benim Ağacım" programını, içindeki etkinlikleri ve uygulama sırasında dikkat edilmesi gereken önemli noktaları bizlerle paylaştı.

201

Buluşmalar'ın 201.'si 19 Şubat 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde sevgili Macide Işık öğretmenimiz konuğumuzdu. Permakültür bilimi ile gelecek nesillere, tüm canlıları da kapsayacak yaşanabilir bir dünya kalabilmesi için bilinç ve farkındalık oluşturmak, başta çocukların doğayla uyumlu ve doğaya karşı olmadan, doğayla birlikte hareket eden nesiller yetiştirmenin ilk adımlarının temelini atmak için her kademedeki okullar için uygulanabilir çalışmalar üzerine konuştuk.
İkinci bölümde ise sevgili
Mustafa Çetin öğretmenimizi misafir ettik. Yeşil orman okulu olarak anaokullarının bahçe peyzajını geliştirmeye yönelik çok farklı disiplinde uzmanlarla beraber hazırladıkları kitabı ve bu alandaki önemli deneyimlerini dinledik.

200

Buluşmalar'ın 200.'sü 12 Şubat 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
İlk bölümde sevgili Ayşe Zehra San öğretmenimiz ile branşlar arası iş birliği yapmanın değeri üzerine odaklandık. Ayşe Zehra öğretmenimizin deneyimleri üzerinden giderek iş birliği yapmanın öğretmenin kendisini, başka öğretmenleri ve çalışma alanlarını, en çok da öğrencilerini keşfetmesinin hikayesini dinleydik.
İkinci bölümde ise sevgili
Tuğçe Şimşek öğretmenimizi misafir ettik. Sosyal dünyada TUDU Öğretmen olarak bilinen Tuğçe öğretmenimiz ile yaratıcı drama tekniklerinden olan müzik dramayı yaşadık. Birçok oyun, oluşum ve değerlendirmelerimizi paylaştık, şarkılarımızı uydurarak eğitim içeriklerimizde bu eğlenceli yöntemi nasıl kullanabileceğimizi deneyimledik.

199

Buluşmalar'ın 199.'su 5 Şubat 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde Uzman Psikolog Özgün Ergin ile birlikte olacağız. İçinde bulunduğumuz sürecin şimdiye ve sonrasına etkilerinden bahsettik. Maskeden Önce (MÖ) ve Maskeden Sonra (MS) değişenler, hiç değişmeyecekler, eğitime, teknolojiye ve insana psikolojik bir çerçeve çizdik.

İkinci bölümde ise
Hasan Ersoy öğretmenimizi misafir ettik. Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak kitap ve okuma becerileri temalı yürüttüğü özgün ve nitelikli projelerini bizlerle paylaştı.​

198

Buluşmalar'ın 198.'si 29 Ocak 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde Köy Okullarına Müzik ve Sanal Orman gibi projelerin mimarı, genç yaşına rağmen birçok önemli başarıya imza atmayı başarmış sevgili Sera Çamaş ile birlikteydik. Sera, uzun zamandır İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında yarı zamanlı piyano bölümü öğrencisi ve ulusal basında daha şimdiden genç kadın girişimci olarak Müzik Perisi ilan edildi bile.

İkinci bölümde ise Sera'nın Köy Okullarına Müzik projesine öğrencileri ile birlikte katılan Işıl ve Osman öğretmenlerimizi misafir ettik. Yaşadıkları bölgenin imkanları dahilinde yaptıkları çalışmaları, hedeflerini ve uygulamalarını konuştuk.

197

Buluşmalar'ın 197.'si 22 Ocak 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!
İlk bölümde Robert Kolej Toplum Hizmeti Programı (CIP) Koordinatörü Elif Sönmez ile birlikte olacağız. Kariyer yolculuğunu dinleyecek, toplum hizmeti kavramı, kazanımları, okulda uyguladıkları toplum hizmeti modeli, projeler ve diğer okullarda uygulama için öneriler üzerine odaklandık.

İkinci bölümde ise Şanlıurfa'da öğretmenlik yapan Yusuf Karaduman ile buluşacağız. "Atık Kartonlardan Kitaplık Projesi" özelinde Yusuf Öğretmenimizi tanıyacak, bu projenin nasıl geliştiğini, kimlerle üretildiğini, kullanılan malzemeleri, öğrenci ve öğretmen katkılarını, proje sürecini, sonuçlarını, yansımalarını konuştuk.

196

Buluşmalar'ın 196.'sı 15 Ocak 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde Toy Gençlik Derneği'nden Çağlar Yenilmez ile "Genç kimdir? Öğrenme dediğimiz şey sadece okulda mı gerçekleşir? Deneyimsel öğrenme ve yaygın eğitim ile başka bir öğrenme mümkün mü?" gibi sorulara deneyimlerimiz üzerinden birlikte yanıtlar aradık.
İkinci bölümde ise "
özel yeteneklilerin öğretmeni olmak" başlığı ile Çiğdem Akkanat öğretmenimizi misafir ettik. Özel yeteneklilerin eğitimi ile ilgili kurumların sayısı arttıkça, bu kurumlarda gerçekleştirilen öğretim faaliyetlerine ilişkin bu alana ilgi duyan öğretmenlerin ve çocuğu bu kurumlara başvuruda bulunan velilerin aklında oluşan soru işaretlerini irdeledik.

195

Buluşmalar'ın 195.'si 8 Ocak 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde ÇocukUs Gelişim Merkezi'nden psikolog Simge Tekin konuğumuz oldu. Yapılandırılmış oyunlardan giriş yapıp çocuk merkezli oyun adında çok iyileştirici ve işe yarar teknikler üzerine konuştuk.
İkinci bölümde ise ülkemizin en doğusundan en batısına uzanan öğretmenlik deneyimleri ile
Rabiye Kılınçarslan öğretmenimizi ağırladık ve sınıf dışı öğrenme ortamları alanındaki deneyimlerini dinledik.

194

Buluşmalar'ın 194.'sü 1 Ocak 2021 Cuma günü saat 20.00'deydi!

Zor geçen bir yılın ardından yeni yıla çok sevdiğimiz bir alan olan çocuk ve gençlik edebiyatından yine çok sevdiğimiz insanlarla bir giriş yapmak istedik.
Nasıl başlarsa öyle gider diye umuyoruz :)
Sevgili
Nevzat Süer Sezgin rehberliğinde düzenlenen Yetişkinler için Çocuk ve Gençlik Edebiyatı programını tamamlayan katılımcılardan gönüllü olanların kurduğu Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nun ilk derlemesi: Ah Korona Vah Korona Öyküleri.
Bu derlemeye katkı koyan 20 yazar, yayıncısı Yakın Çocuk'tan Levent Salıcı ve derleyen Nevzat Süer Sezgin bizimle birlikteydi.
Ah Korona Vah Korona Öyküleri ve Eksi 18 Edebiyat Topluluğu hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz:
 eksi18edebiyat.org

193

Buluşmalar'ın 193.'sü 25 Aralık 2020 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde, Uşakizade Köşkü müze müdürü sevgili Cemal Gürel ile cumhuriyetin 97. yıldönümünden Atatürk'e baktık. Tarih içerisinde kısa bir yolculuk yapacak ve Mustafa'dan Kemal'e, Mustafa Kemal'den Atatürk'e bir insanın, askerin, devrimcinin, liderin hayatını birlikte inceledik.
İkinci bölümde ise sevgili
Gülnaz Çağlayan Atatürk'ü anlamak ve anlatmak için neler yapabiliriz, öğrencilerimizin akıllarında ve gönüllerindeki Atatürk nasıl olmalı üzerine küçük bir atölye yaptık.

192

Buluşmalar'ın 192.'si 18 Aralık 2020 Cuma günü saat 20.00'de!

İlk bölümde, sevgili Filiz Güleç Kutlu'yu konuk ettik. "Yaşam Boyu Öğrenme" başlığı altında "Öğretmenlik mesleği yaşam boyu öğrenme anlayışı ile nasıl değişiyor? Öğretmenlerin mesleki değişimlerdeki rolü nasıl olacak?" sorularına cevaplar aradık.

İkinci bölümde ise sevgili
Hatice Gizem Davulcu öğretmenimizi ağırladık.
Peyzaj mimarlığı ışığıyla
ekoloji öğretmenliği yolculuğu ve doğada oynanabilecek oyunlar hakkında fikir, bilgi ve deneyim paylaşımı yaptık.

191

Buluşmalar'ın 191.'si 11 Aralık 2020 Cuma günü saat 20.00'deydi!
İlk bölümde, sevgili Ayfer Demirtaş ile travmaya yönelik tepkilerin ne olduğunu, psikolojik olarak sağlam insanların özelliklerini ve deprem travması ile birlikte depremi bir çocuğun gözünden anlattığı "Yeraltı Canavarı" kitabını neden yazdığını ve kitapla ilgili yapılabilecek etkinlikleri konuştuk.

İkinci bölümde ise sevgili Sümeyra Ayık öğretmenimizi ağırladık.
"
Erken Yaş Gelişiminde Oyun" başlığı altında "Oyunun tanımı nedir, çocuğun oynaması neden gereklidir, çocuk oynayarak neyi nasıl öğrenir, erken yaş gelişim özelliklerine göre oyun türleri nelerdir, çocuklarla oynarken nelere dikkat edilmeli?" sorularına deneyimleriyle yanıtlar aradık. 

190

Buluşmalar'ın 190.'sı 4 Aralık 2020 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde, "Bir Bavul Kitap Söyleşisi (Nitelikli Çocuk Edebiyatı Ölçütleri)" başlığı etrafında sevgili Murat Moroğlu ile birlikteydik. Edebiyat ve drama öğretmenliğinin yanı sıra yazar kimliği de olan Murat öğretmenimiz ile nitelikli çocuk edebiyatı nedir, özellikleri nelerdir, kitap seçerken nelere dikkat etmeliyiz gibi sorulara cevaplar aradık.

İkinci bölümde ise sevgili Gülizar Kısa öğretmenimizi ağırladık. Yabancılara Türkçe öğretimi konusunda Amerika'da çalışmalar yapan Gülizar öğretmenimiz ile "Yine mi 5N1K! Evet, ama nasıl?" dedik.

189

Buluşmalar'ın 189.'su 27 Kasım 2020 Cuma günü saat 20.00'deydi!
İlk bölümde, "Rengini Bul, Gizli Kalmasın!" başlığı etrafında çocuklar için yeşil, ekolojik, sürdürülebilir yaşam haberleri ve yararlı bilgilere ulaşabileceğimiz yesilcocuk.com sitesinin yöneticisi ve karnaval.com radyo BabyJoy'da Yeşil Çocuk programını hazırlayıp sunan sevgili Aslı Dede ile birlikteydik.
İkinci bölümde ise sevgili
Çelebi Kalkan öğretmenimizi ağırladık. Kaçıranlar için kayıt videomuz youtube'da.

188

Buluşmalar'ın 188.'si 20 Kasım 2020 Cuma günü saat 20.00'deydi!

İlk bölümde, çocuk ve gençlik edebiyatı denildiğince ilk akla gelen bloglardan biri olan Bir Dolap Kitap'ın dünya tatlısı tasarımcıları sevgili Banu Aksoy ve Yıldıray Karakiya'yı misafir edeceğiz. "Herkes kitap okumak zorunda mı?" sorusu etrafında sohbetimizi gerçekleştirdik.

İkinci bölümde ise sevgili
Semra Işık öğretmeni ağırlayacağız. Felsefe alanında çalışan Semra Öğretmen'in kitaplar ve felsefe odağında yaptığı uygulamaları ve deneyimlerini dinledik.

187

Buluşmalar'ın 187.'si 13 Kasım 2020 Cuma günüydü.

İlk bölümde, LEGO® Education Akademi Eğitmeni sevgili Sera Yöndem ile birlikteydik. LEGO® tuğlalarının çocuklar üzerindeki olağanüstü etkisini ve gücünü keşfettikten sonra yaparak ve yaşayarak öğrenme ilkesine bağlı, farklı temalarla ilgili geliştirdiği içerikleri, okul öncesi çocukları ile bizzat uygulama fırsatı bulan Sera Yöndem'in deneyimlerini dinledik.

İkinci bölümde ise sevgili Melis ve Nur öğretmenlerimizi misafir ettik. Lego Education uygulamalarının okul öncesi öğrenciler adına gözlemledikleri yararları, yaşadıkları olumlu ve  olumsuz deneyimleri ve farklı uygulamalarını paylaştılar.

186

Buluşmalarımız'ın 186.'sı 23 Ekim 2020 Cuma günüydü.

Günün iki bölümü ve iki önemli konuğu vardı.

İlk bölümde, Coğrafya Eğitimi Derneği'nin yönetim kurulu başkanı sevgili Çağdaş Yüksel ile derneğin misyon ve vizyonundan hareketle eğitim süreçlerinde sivil toplum girişimlerinin etkileri üzerine paylaşımlarda bulundu.

İkinci bölümde ise sevgili Gürhan Candan öğretmenimizin öğrencileri ile gerçekleştirdiği deneyime dayalı, doğa temelli eğitim, fotosafari ve oryantiring uygulamaları gibi saha çalışması örneklerini dinledik.

185

Buluşmalarımız'ın 185.'si 16 Ekim 2020 Cuma günüydü!

İlk bölüm konuğumuz Londra'dan Uzman Psikolojik Danışman ve Psikoterapist Vedat Yalçınöz'dü. Zor koşullara karşın kişinin bu olumsuz koşulların üstesinden gelebilme yeteneği yani "Psikolojik Sağlamlık" üzerine konuştuk.İkinci bölüm konuğumuz mühendis, sanatçı, girişimci, eğitmen gibi çeşitli ve renkli rollere sahip sevgili Sinan Kadife idi. Eğitmensiz eğitim araçları üzerine bir dolu deneyim sahibi olmuş Sinan ile "Mokoros Takvimi" (www.mokoros.com) üzerine sohbettik. 

184

Buluşmalarımız'ın 184.'sü 9 Ekim 2020 Cuma günüydü!​

Günün iki bölümü ve edebiyat dolu bir içeriği vardı.
İlk bölümde, çocuk edebiyatının en renkli yazarlarından biri olan sevgili
Tülin Kozikoğlu'nu ağırladık. 10 yıllık yazarlık geçmişinde onlarca kitap ve binlerce deneyim biriktiren Tülin Hanım ile yaratıcı yazı üzerine odaklandık.
İkinci bölümde ise sevgili
Fatma Akpınar öğretmenimiz ile kitapların nasıl birer oyun ve etkinlik aracına dönüşebildiğini, yaptığı çalışmaları ve deneyimlerini konuştuk. 

183

Buluşmalarımız'ın 183.'si 2 Ekim 2020 Cuma günüydü!

Günün iki bölümü ve üç güzel konuğu vardı.
İlk bölümde, çocuk edebiyatının birçok özelliği ile fark yaratan yayınevlerinden biri olan Yeşil Dinozor ailesinden genel yayın yönetmeni sevgili
İlkay Marangoz ve çok yetenekli yazarı Gönül Simpson'u ağırladık. İlkay Marangoz ile yayınevinin hikayesini, çizgilerini ve hassas noktalarını konuşurken Gönül Simpson ile eğitimin her anında ve alanında iyi bir hikaye anlatıcısı olmak üzerine odaklandık.
İkinci bölümde ise sevgili
Şükran Evirgen öğretmenimiz ile doğa temelli yaptığı enfes çalışmaları ve deneyimlerini konuştuk. 

182
181

Buluşmalarımız'ın 182.'si 25 Eylül 2020 Cuma günüydü!

Günün iki bölümü ve üç güzel konuğu vardı.

İlk bölümde, "öğrenmek eğlencelidir’" diyerek çocuk, genç, yetişkin, herkesin oynama ve keyifle öğrenme hakkı olduğunu savunan ve savunduğu değerleri, öğrenmeyi kolay ve keyifli hale getiren oyunlar ve yenilikçi öğrenme programları tasarlayarak ortaya koyan "Öğrenme Tasarımları" ailesinden sevgili Tuğba Çanşalı'yı misafir ettik. 

İkinci bölümde ise önce Gazi Öğretmenimiz ile “İşte Oyun" adlı oyun tabanlı öğrenme uygulamaları için geliştirdikleri içerikleri ve öğretmen eğitimlerini, sonrasında Yağmur Öğretmenimiz ile "Storybird" uygulaması ile hikayeleştirme yaptıkları yaratıcı yazma çalışmalarını ve deneyimlerini konuştuk. 

Buluşmalarımız'ın 181.'si 18 Eylül 2020 Cuma günüydü.

Günün ilk konuğu hepimizin bildiği çok tatlı ve özel bir isim. Düşyeri'nin kurucu ve aynı zamanda Düş İşleri Bakanı, hepimizin tanıdığı Pepee'nin yaratıcısı sevgili Ayşe Şule Bilgiç idi. 

İkinci bölümde ise İstanbul'dan sevgili öğretmenimiz Nilgün Karadağ bizimle. Eğitimin olmazsa olmazı veliler ile yaptığı çalışmalarda biriktirdiği deneyimleri dinledik.

Umut dolu bir akşam yaşadık.

Vol 180

6. sezonumuz Buluşmalar'ın 180.'si ile 11 Eylül 2020 Cuma günü başladı.

Çok sevdiğimiz ve saygı duyduğumuz öğretmenimiz Dr. Tülay Üstündağ'ı misafir ettik. Yaratıcı Drama Öğretmenimin Günlüğü, Yaratıcılığa Yolculuk, Şişman Kız Tombul Teyze gibi başucu kitapların yazarı, Elma Yayınevi ve İzgören Akademi'nin danışmanlarından olan sevgili Tülay Öğretmenimiz ile "Yüreğimde Taşıdığım Bahçe: Öğretmenlerim!" üzerine konuştuk.

Tadına doyabildik mi? Asla. Tek cümle ile özetlemek gerekirsek "eğitim fakültelerinde bir yıl boyunca çalışılabilecek bir ders niteliğinde bir saat yaşadık."

Kaçıranlar için buluşmamızın Youtube bağlantısı burada. Dönüp dönüp izleyeceğimiz bir anı olarak hafızamızda yerini aldı.

bottom of page