Bugünlerde fiyatı artan her ürün gibi kağıt fiyatları da epey artmış durumda.
Tüketimi azaltmak, tekrar kullanmak, arta kalanı farklı bir şeye dönüştürmek hayatımızı daha verimli geçirebilmek için bunu davranış haline getirmemiz çok önemli. Haliyle öğrencilerimize de bunu yaşatarak hayatın içinde vermek birincil görevlerimiz arasında yer alıyor.
Serbest zamanların en sevilen çalışmalarından biri resim yapmaktır. Sınıfımda bu zaman diliminde iki kağıt kullanma hakkı veriyorum; atık geri dönüşümünden ise istedikleri kadar alabiliyorlar.
Çocuklar resim yapmayı çok sever ama yanlış çizime yani hata yapmaya pek tahammülleri yoktur. Sınıfımızda yanlış çizim yapıldığında ya da farklı bir çizim yapmada da kağıdın arkasını kullanmak kazandığımız davranışlar arasındadır. Ama bazen ne yapılırsa yapılsın çocuklar her iki tarafa yaptığı çizimi beğenmez ve bir kağıt daha almak ister. Bu durumda sınıfımızda yaptığımız bir uygulama var:
Hataları “Hatta”ya Dönüştürmek: Hata Geri Dönüşüm Kutusu. Üniversite arkadaşım ve Öğretmen Ağı Değişim Elçileri’nden Burcu Yıldırım’ın uygulamasını buradan okuyabilirsiniz.
Bu uygulama dışında atık kağıtlarımızla sınıf içinde kağıtları nasıl dönüştürdüğümüzü paylaşmak istiyorum. Bu yöntemle çocuklar hem bir kağıdın uzun sürede yapılabileceğini görmüş oluyor hem de doğal bir malzemenin tekrar doğaya nasıl katılabileceğine tanık olmuş oluyorlar. Haydi gelin atık kağıtlardan tohum kartları yapalım!
Dönem boyunca etkinliklerden kalan atık kağıtları kutumuzda biriktirdik. Bu birikim zaman boyunca ne kadar kağıt kullandıklarını da somutlaştırdığı için daha az kullanma konusunda bir farkındalık oluşturabiliyor.
Kağıtların hepsini minik parçalara ayırıp büyükçe bir saklama kutusuna koyduk,
Sıcak su ile ıslatıp yaklaşık bir gün kadar bekledik.
Yumuşayan kağıtları önce elimizle daha da ufalamaya çalıştık. Daha sonra bir mutfak robotu yardımımıza koştu =)
Hamur kıvamına gelen kağıtlarımızı süzgeçten geçirip fazla sularından kurtulduk.
Daha sonra bir sineklik teli/tülü arasında yayıp süngerlerimizle sularını emmeye devam ettik. Direkt havlu üzerine koyduğumuzda hamurun kalıntıları dağılıyordu. Bu nedenle bu yöntemi tercih ettik.
Hamurlarımızı tel arasında hem düz hale getirip hem de suyunu aldıktan sonra üzerine istediğimiz tohumlardan ektik. Daha sonra kuruması için güneşli bir ortama bıraktık.
Kağıtlarımız yaklaşık iki günde istediğimiz sertliğe ulaştı. Dümdüz olmasa da cips gibi tohum kartlarımız oldu =) Makasla istediğimiz gibi kesip minik saksılara koyup biraz süsledik. Her öğrencimiz ürettiği tohum kartını evine götürüp topraklarına ektiler.
Hamurlarımızı bir ağırlık altında kurutsak daha düz ve üzerine yazı yazılabilir bir şekle girebilirdi.
Belki siz dener ve bizimle paylaşırsınız ne dersiniz ?
Keyifli çalışmalar…
Comments