top of page
  • Yazarın fotoğrafıDuygu BULUNMAZ

ÇOCUK VE KİTAP

Güncelleme tarihi: 28 Eyl 2021



OKUYAY PLATFORMU


Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu; okuyan bir toplum için herkesin elini taşın altına sokması gerektiği bilinciyle Türkiye’de kitaba ve okumaya dair her şeyin parçası olmaya çalışan ve bunun için hem profesyonel alanda hem de toplum için pek çok etkinlik yapan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin yeni projesi.

Okuma kültürünün yaygınlaştırılması konusunda iyi örnekleri çoğaltmak, konusunda uzman kişilerle konuşmalar ve buluşmalar düzenleyerek toplumu bilgilendirmek gibi amaçlar edinmiş bu ekip pek çok güzel işe imza atıyor.

Okuma kültürümüze dair yapılan araştırmalara da göz gezdirdiğinizde “Türkiye’nin ne kadarı okuyor?” , “Okuma kültürü nasıl yaygınlaştırılır?” , “Okuma kültürü ve aile” gibi konu başlıkları da ilginizi çekebilir. “Okuma Önerileri”, “Etkinlik Önerileri” ve “İzleme Önerileri” başlıkları altında paylaşılan içerikleri en kısa zamanda okumanızı öneririz. Ayrıca eğitim ortamlarınızda kullanabileceğiniz etkinlik önerileri de yer alıyor.

En sevdiğimiz projelerden biri de Sevgili Nilay Yılmaz’a ait.

“Kitap her yerde ve her koşulda okunur” ve “Okumak eğlencelidir” düşüncelerinden yola çıkan bir meydan okuma yarışması. Yarışmaya katılmak için sıra dışı yerlerde gerçekleştirilen okuma eyleminin okunulan kitabın adına ve içeriğine uygun şekilde bir fotoğraf karesinde görselleştirilmesi gerekiyor. Bu görseller yarışma için belirlenen etiketlerle sosyal medyada yarışmaya katılan okurlar tarafından paylaşılıyor. Önceden oluşturulmuş bir halk jürisi bu görselleri değerlendirdikten sonra kazanan yarışmacılar çeşitli ödüller kazanıyor.

Tazecik bir projeleri daha var: Sesli Okuma Günü

Proje Sesli Okuma Günü olarak adlandırılsa da, sesli okuma etkinlikleri yıl boyu devam edecek ve değişim, tüm katılımcılarla birlikte gözlemlenecek. Kasım ayı boyunca sesli okuma etkinlikleri düzenleyecek olan Sesli Okuma Günü Projesi’nin internet sitesinde sesli okumanın faydaları ve çeşitli sesli okuma önerileri paylaşılacak. Farklı meslek gruplarının sesli okuma deneyimleri videolar aracılığıyla takipçilere ulaştırılacak; aynı zamanda projeye destek verenlerin yaptığı sesli okuma etkinlikleri internet sitesine yüklenerek herkese ulaşması sağlanacak.

Bol kitaplı günler, keyifli okumalar dileriz.


NEDEN ÇOCUK KİTAPLARI OKUMALIYIZ?

Katherine Rundell

Tanıtım Bülteninden:

"Çoğu yetişkin, okuma sürecinin tek yönlü işlemesi gerektiğini düşünür zira bunun aksi gerileme, olgunlukta geriye gitme olarak görülür. Önce PeterveJane denen çift başlı canavarı, ardından Narnia'yı aşıp Patrick Ness ile devam edersiniz... Derken yetişkin edebiyatına geçerek zafer kazanır, sonra da hep orada kalır, bir daha asla geriye dönüp bakmazsınız çünkü geriye bakmak mevki kaybetmek demektir.

Ama insan yüreği tren gibi düz bir hatta ilerlemez. Okuma serüveni böyle bir şey değil, en azından benimkisi böyle değildi. Çocuk edebiyatını ıskartaya çıkarırsak, yetişkin gözüyle okuduğumuzda farklı bir simya yakalayacağımız zenginliklerle dolu bir mücevher kutusunu ıskartaya çıkarmış oluruz."

Son dönemin en önemli yazarlarından Katherine Rundell, çocuk kitaplarının hayal gücünün fitilini nasıl ateşlediğini, dahası nasıl yeniden ateşleyebileceğini; çocuk edebiyatının cüretkâr ve oyunbaz tavrıyla, nasıl olup da içimizdeki eski açlıkları uyandırıp dünyaya dair yeni bakış açıları oluşturmamızı sağlayabileceğini gösteriyor. Yetişkin okur için keyifli ve ikna edici bir deneme.

Büyüklerin dikkatini çekmek üzere kaleme alınmış bir kitap: Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız?

Katherine Rundell'in bir makaleden oluşan minik ve sempatik kitabını, kendisi de çocuk kitapları yazarı olan Şiirsel Taş, Türkçeye tercüme etmiş.

“Çocuk kitapları bir saklanma yeri değil çocukluğu bulma yeridir.” diyen yazarımıza gönülden katılıyorum. “Çocuk kitabı okurken, yeniden bir çocuk gibi okuma şansınız olur; ihtiyari bir fazlalıkmış muamelesi gören hayal gücünüzün henüz törpülenip çekidüzene sokulmadığı, dünyanın muazzam bir yer olduğu, her gün yeni şeyler keşfettiğiniz o eski, çok eski günlere dönme fırsatı bulursunuz.”

Çocuk kitapları okumayı hiç bırakmayanlardanız. Dileriz çocuk kitabı okumayan yetişkinler en azından bu kitabı okurlar.


BAY MORRIS LESSMORE’UN UÇAN KİTAPLARI

William Joyce

https://www.youtube.com/watch?v=AB7D82GNVj0
https://www.youtube.com/watch?v=AB7D82GNVj0

Biliriz ki genelde önce kitaplar yazılır, o kitap beğenilir ve filmi de çekilir. Burada ise bir terslik var. Herkes tarafından beğenilen kısa bir animasyon filmi sonrasında ortaya çıkan harika bir kitap. Dilimize çevrilmiş olması da ayrıca güzel bir haber.

Morris Lessmore kelimeleri, hikâyeleri ve elbette kitapları çok seven genç bir adamdır. Balkonunda, kitaplarıyla çevrili halde otururken, bir yandan da kendi hayat kitabını yazar. Morris, kırmızı ciltli bu el yazması kitaba üzüntülerini, sevinçlerini, öğrendiklerini ve umutlarını yazar. Yine böyle bir günde korkunç bir fırtına çıkar ve ortalığı birbirine katar. Morris ve diğer her şey havaya savrulur. Fırtına sona erdiğinde ortalık o kadar feci haldedir ki, renkler bile orayı terk etmiştir. Morris ne yapacağını bilmez halde yürürken, renk renk uçan kitaplarla birlikte havada süzülen bir kadın görür. Kadın elindeki kitaplardan birini Morris’e gönderir ve Morris kitabın rehberliğinde kitaplarla dolu sihirli bir eve ulaşır. Sonra o evde… O evde neler mi oluyor? İzleyin de görün.

Kitaplar hayatınızı değiştirip renklendirebilir. Morris’in kitaplara olan sevgiyle yaklaşımı pek çok çocuk için ilham kaynağı olabilir. En kısa sürede kitabını mı okursunuz, filmini mi izlersiniz; karar sizin.


12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page