top of page
  • Yazarın fotoğrafıFeyza Yetiş

KEMERALTI'NDA DENİZ VARDI...

Hepimiz İzmir'de yaşıyoruz fakat İzmir'in tarihini biliyor muyuz? İzmir'in ilk yerleşim yeri olan Yeşilova'nın şu an hangi ilçeye bağlı olduğunu biliyor muyuz? Tarihi öğrenmek için bir müzeyi ziyaret ettiğimizde sadece eserlere bakıp altındaki yazıları okuyup geçiyoruz. Peki bu ziyaretlerin ne kadarı aklımızda kalıyor?

Hem yaşadığımız yerin tarihini bilmek hem de yaşadığımız yerle ilgili bir müze ziyaretinin kalıcı olmasını sağlamak hem biz yetişkinler hem de öğrencilerimiz için mümkün.


Sınıfımız ile bir müze gezisi planladığımızda yapacağımız


  • ilk şey önceden gidip o müzeyi ziyaret etmemiz olmalı.

  • Nasıl bir konu öğreteceğimiz zaman günlük plan yapıyorsak, bir müze gezisi yapacağımız zaman da önceden gidip bilgi toplayıp bir plan yapmamız gerekli.


Bu planı üç bölüme ayırabiliriz;

  1. müze gezisi öncesi,

  2. müze gezisi sırasında ve

  3. müze gezisinden sonra.



Müze gezisi öncesi öğrencilerimize müzede bulunan eserler hakkında ön bilgilerini harekete geçirecek sorular sorabilir, videolar izletebilir ve onlarda merak uyandıran görseller gösterebiliriz.


Müze gezisi sırasında ise önceden hazırlayacağımız müze içinde bulunan eserler ile ilgili kartlar verip bu kartları bulmalarını sağlayabiliriz. Böylece müze gezisi sıradanlıktan çıkacak ve çocuklar için eğlenceli görevleri olan keyifli bir gezi olacak.


Müze sonrası ise bir broşür hazırlayıp müzede sergilenen çeşitli eserler ile ilgili etkinliklerin olduğu kısa bir kitapçık tasarlayabiliriz. Bu kitapta kendi eserlerini oluşturmalarına imkan sağlamış oluruz.


Bu müze atölyeleri sayesinde öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmelerini ve öğrenmelerinin kalıcı olmasını hedefliyoruz.


KEMERALTI'NDA DENİZ VARDI...
Kızlarağası Hanı ve Hisar Cami
Kızlarağası Hanı ve Hisar Cami




Gelelim en başta sorduğum soruya, evet eskiden Kemeraltı'nda bulunan Kızlarağası Hanı'nın yanında deniz vardı. Fakat yıllar geçtikçe deniz dolduruldu ve bugünkü halini aldı. İzmir'in ilk yerleşim yeri olan Yeşilova ise Bornova ilçesinde bulunuyor. Bu bilgileri çocuklara öğretebilmek için müzelerdeki öğrenme ortamları ne kadar değerli değil mi? Evet, değişim her yerde. Yaşadığımız şehir yüzyıllardır değişiyor, gelişiyor. Tıpkı elimizin değebildiği minik kalpler gibi...


Sınıf Öğretmeni

Feyza YETİŞ

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page