top of page
  • Yazarın fotoğrafıDuygu BULUNMAZ

ÇOCUK ‘HAK’LI




ICHILD

(Uluslararası Çocuk Hakları Elçileri Derneği)

Uluslararası Çocuk Hakları Elçileri Derneği

“Dünyadaki çocukların hayatlarını değiştirmek için…” ilkesiyle faaliyet gösteren bir dernek. Bütün çocuklara sahip oldukları hakları öğreterek, hakların koruyuculuğunu ve savunuculuğunu yapmak, çocuklar için daha yaşanılabilir bir dünyanın mücadelesini vermek; öncelikli amaçları.

Ulusal ve Uluslararası Çocuk Hakları mevzuatları içerikleri doğrultusunda çocuk hakları alanını ön planda tutarak; çocuk katılımı, sosyal içerme, beslenme, teknoloji, sağlık, eğitim, hak temelli çalışmalar, toplum, kültür, kalkınma, dezavantajlı gruplar, spor, bilim, tarih, değerler eğitimi ve sürdürülebilirlik alanlarında faaliyet gösteriyorlar.

Peki neler yapıyorlar?
  • Gençlik Meydanı, 08 - 24 yaş grubundaki bireylerin düşüncelerini, dikkat çekmek istedikleri konuları hayal güçlerini kullanarak daha geniş kitleler ile paylaşmalarına fırsat sunmayı amaçlamakta.

  • Gençlik Danışma Kurulu, 15 - 18 yaş grubundaki gönüllü gençlerden oluşan, Küresel Amaçlar'ın 10. maddesi olan "Eşitsizliklerin Azaltılması" hedefini destekleyen bir gençlik kurulu.

  • Mozart Cultures işbirliğinde gerçekleşen podcast serisinde, 15-18 yaş grubundaki çocukları kendi seçtikleri konular hakkında dinlemek için bir araya geliyorlar.

  • UNICEF işbirliğinde "Küresel COVID-19 Salgını Ekseninde, Ergen ve Genç Katılımını Güçlendirme Projesi" kapsamında gerçekleşecek "Çocuk Hakları Eğitimleri" için Çocuk Hakları Eğitmen Eğitimi düzenliyorlar.

  • Çocuk Hakları Atölyesi ile birlikte çocuklar Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde geçen haklarından haberdar oluyor ve grup çalışmaları, interaktif etkinlikler ile de üzerinde düşünme fırsatı buluyorlar.

Sosyal Yaşam Katılımı, Dezavantajlı Grup Çalışmaları, Hak Temelli Çalışmalar, Değerler Eğitimi,

Çocuklara dokunan nice güzel çalışmaların daha fazlasına sitelerinden ulaşabilirsiniz.





KIRILMAYAN HAYALLER

Üç Boyutlu Çocuk Hakları Kitabı

"Çocuk haklarının olmadığı bir toplumda yetişkinler olarak haklarımızdan bahsedebilir miyiz? Sağlıklı toplumlar ve sağlıklı nesiller için çocuklar haklarını bilerek mi büyüyorlar? Peki bu haklarını kullanabiliyorlar mı? Kimi zaman hakların karşısında engeller, hayal kırıklıkları mı yaşıyorlar?"

Diyerek başlıyor bu güzel kitabın internet sitesi. Okuduğunuz kitabın bir web sitesinin olması ne de güzel değil mi? Pek alışılmış bir şey değil dimi!!


Kitabın çıkış fikri tabi ki de çocuk hakları. Ama bunun yanında bir çok başka fikride barındırıyor. Üç boyutlu ve hareketli (pop-up) olan bu kitabın bir güzel yanı da okuyucunun çizimleri ve boyamaları yapmasına fırsat tanıması. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birimi ve yazarlar Burhan Bilgiç, Nilay Yılmaz'ın katıldığı kapsamlı bir çocuk hakları projesinin bir ürünü olarak çıkmış bu kitap. Ve bir çok çocuğun aktif katılımıyla da hayat bulmuş.


Kırılmayan Hayaller

Yukarıdaki bu resim kitabın bitmiş yegane resmi. Sonrası siz okuyucuların hayal gücü ile sınırlı. her sayfa için istenirse yapılacak resimler sizleri bekliyor.


Kitabın internet sitesinde öğretmenler için pdf hali de sizleri bekliyor. Çünkü her çocuğun kitaba ulaşma hakkı var değil mi!! ;)


Belki yaptığınız resimleri bizimle de paylaşırsınız. Ah ne güzel olur!!



Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali

Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği'nin düzenlediği ve bu sene 10.'su düzenlenen Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivalinde neler var neler! Çevrimiçi Festivalde ücretsiz olarak çocuk haklarını konu alan birçok yerli ve yabancı yapım filmler, sergiler bulunmakta.

Festivale bugüne dek 91 ülkeden 1418 film başvurusu yapılması ne kadar umut verici. Tabii bu filmlerden seçilen 421 film ücretsiz olarak 34960'ı çocuk, 1254'ü yetişkin olmak üzere 36214 izleyici ile buluşmuş.



Ayrıyetten Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle çocuklar tarafından 1256 fotoğraf ve 2140 resim dalında eser gönderilmiş ve 417 çocuğun resim ve fotoğraf dalındaki eserleri sergilenmiş bugüne kadar. 1004 kişi de panellere katılmış. Her yıl takip ettiğim bu etkinliği size de önermek istiyorum. Festivalin programına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.


Filmleri izledikten sonra kendi kendime puan verip acaba Festival Jürisi hangisine ne ödül vereceğini düşünmekte ayrı bir zevk veriyor insana. 12 Kasım'da başlayan festival eserleri 20 Kasım'a kadar sizlerle. İyi seyirler.



Bu yazımı Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Bölümünün hazırladığı harika bir çocuk hakları videosu ile veda etmek istedim. Keyifli seyirler...



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page