YARATICI YENİLİKÇİ SINIFLAR
- Funda Uyğun Sır

- 14 Ara 2025
- 3 dakikada okunur
Merhaba ben Funda Öğretmen. 23 Yıllık Sınıf Öğretmeniyim. Bu sürecin nerdeyse tamamını aynı okulda sürdürmekteyim. 20 yıldır İzmir Bayraklı İlçesinin Yamanlar Mahallesinde bulunan Şehit Yüzbaşı Ali Rıza Sadak İlkokulunda mesleğime devam ediyorum. İki yıl önce aldığım birinci sınıflarla beraber alfa kuşağı ile tanışmış oldum. Bu kuşağın en büyük handikabı dikkat ve odaklanma sürelerinin çok kısa olması ve hiperaktif olmaları. Bu çocuklarla beraber eğitime bakış açım değişti. Mevcut sistemlerle bu çocuklara ulaşmak çok zordu. Bu yüzden mevcut sınıf ortamını değişmeye karar verdim.

Yapılan araştırmalara göre de çocukların eğitim hayatlarının ilk aşaması olan ilkokul eğitimin, sonraki eğitim hayatlarını da büyük oranda etkilediği sonucuna varılmış. Aynı zamanda da sınıfın fiziksel ortamı çocukların davranışları ve güdüsünde önemli etkisi vardır. Öğrencilerin fiziksel ve psikolojik yönden kendini rahat hissetmediği bir eğitim ortamında bu becerileri kazanması mümkün değildir . Bu yüzden öğrencilerimin kendilerini her yönden rahat ve huzur içinde hissedecekleri, çekici, iyi düzenlenmiş bir sınıf ile öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirmeleri sağlayacak bir sınıf ortamı oluşturmaya karar verdim. Yüzyıllardır devam eden sıkıcı, iletişime engel , çocukların rahat edemedikleri klasik sınıf ortamından kurtulup daha sıcak ve öğrenmeye merak uyaran bir sınıf ortamı kurmak istedim. Bunu tek başıma yapmam mümkün değildi. Okulum dezavantajlı bölgede olması nedeniyle velilerimin ekonomik durumu düşük olduğu için onlardan da destek almam da mümkün değildi. Bu yüzden kendi ailem , ve arkadaşlarımdan aldığım maddi destek ile sınıfımı tasarladım. Amacım dediğim gibi çocukların okula koşarak gelip ve gitmek istemeyecekleri bir sınıf ortamı oluşturmak olduğu için nasıl bir sınıf istediklerini kendilerine sorarak yol aldım. Evimizdeki gibi ayakkabısız gezelim dediler yerleri parke yaptık. Sınıf girişine ayakkabılık yaparak çocuklar sınıfa ister çorap isterse pandufları ile girdiler. Sınıfımız aşağı bodrum katında olduğu için daha aydınlık olsun istedik ve yeniden açık renge boyadık. Çocukların birbirleri ile daha iyi etkileşim halinde olmaları , grup çalışması yapmaları için sıra yerine masaları tercih ettik. Bazen de hep birlikte yerde oturarak çember sistemi ile dersimizi işledik. Ayrıca sınıfımızda kitap okuma merkezi, akıl oyunları merkezi , deney ve araştırma merkezi kurduk. Oluşturduğumuz yenilikçi sınıf modeli ile özellikle dikkat dağınıklığı ve davranış sorunları yaşayan öğrencilerimin daha sakinleştiğini ve odaklandığını gözlemledim. Çocuklarımda ve velilerimde okula karşı aidiyet duygusunun daha geliştiği , mutlu şekilde okula geldiklerini keyifle görmekteyim.

Çocuklarımda bahsettiğim gibi dikkat odaklanma ve hiperaktivite bağlı davranış sorunları vardı. Bu sorunları daha iyi çözmek , doğa ve geri dönüşüm konularında bilinçlendirmek amacıyla mevcut sınıfımıza ek olarak okulumuzun arka bahçesinde kullanılmayan alana açık hava sınıfı kurdum. Sınıftaki tüm merkezleri atıl malzemelerden yaptık . Açık hava sınıfının merkezlerinin hazırlanmasında velilerim ve öğrencilerim bizzat rol aldılar birlikte tasarladık. Ahşap malzemelerin boyanması, bitkilerin dikimi gibi beceri isteyen işlerde ve alanda hangi köşenin ne merkezi olacağına karar ve tasarı işlerinde bizzat öğrencilerim aktif rol aldılar. Açık hava sınıfımızda tamamen atıl malzemeleri geri dönüşüm yaparak kitap evi, matematik merkezi, müzik merkezi, gösteri sanatları merkezi, bitki ve tarım gözleme merkezleri kurduk. Ve hava şartlarının müsaade ettiği sürece aktif olarak kullandık. Sınıf ortamında daha pasif halde bulunan çocuklar açık hava sınıfında daha aktif tüm duyuları açık yaparak yaşayarak dokunarak öğrendikleri için öğrenme daha hızlı ve kalıcı öğrenmenin gerçekleştiğini gördüm. Ayrıca özellikle hiperaktif ve şiddet meyilli olan öğrencilerimin açık hava sınıfında daha sakin öğrenmeye daha istekli olduklarını gözlemledim.
Sonuç olarak öğrencilerimin kendilerini mutlu, huzurlu ve güvende hissettikleri birbirini destekleyen iki ayrı sınıfta öğrenim görmektedirler. Çocuklarım her gün koşarak okula gelip gözlem yapma , araştırma, yaparak yaşayarak ve en önemlisi oyunla öğrenerek keyifle okuldan ayrılıyorlar.














Yorumlar