top of page
  • Yazarın fotoğrafıUğraş DEMİR

BARIŞI ÇOCUKLARLA EDEBİYAT VE SİNEMAYLA NASIL ANLATIRIZ?

Güncelleme tarihi: 22 Mar 2023

Çocuklarla Film Okuma


15 Ocak 2023 Pazar günü 11.00-13.00 saatleri arası Doğa Kılcıoğlu ile birlikte Dolala Atölyede olacağız topluluk olarak. Öğretmen Kulübü Topluluğuna kapalı mekanı açık olan atölyemizde; bir filmin öğretmen için nasıl bir materyale dönüştürülebileceği üzerine örnekler üzerinden ilerleyeceğiz.


Öncelikle John Boyne'un kitabından aynı isimle sinemaya uyarlanan Çizgili Pijamalı Çocuk filmini inceleyeceğiz. Nazi soykırımını çocuk gözünden ele alan kitabın ve filmin bu zor konuyu okula taşımakta ve çocuklarda farkındalık oluşturmakta nasıl bir araç olabileceği üzerine konuşacağız. Ve tabi ki dostluğu ve bir arada var olmayı da...


Ardından savaşı konu alan çeşitli kısa filmlerden örnekler izleyeceğiz ve üzerine tartışacağız.


Atölyenin son bölümünde de öğretmenlerle bir kısa film izleyip bunu sınıfa nasıl taşıyabilecekleri konusunda uygulamalı bir çalışma yapacağız.



Bize kendinizden bahseder misiniz? Doğa Kılcıoğlu kimdir? Neler yapar?

Galatasaray Üniversitesinde İletişim Fakültesini bitirip ardından da Fransız Hükumeti Bursuyla Paris Sorbonne Üniversitesinde yüksek lisansını tamamladım. Birçok film projesinde çalıştım ve Üç Kulaklı ve Kamerayla İzdivaç adında 2 belgesel çektim. Bunlarla Altın Portakal ve Prizren Dokufest Festivalinde Ödüller aldım. Ama kalbi sinema kadar çocuklar için de çarpan biriyim :) Çocuklarla çalışmayı, onlara eşlik etmeyi ve onlardan ilham almaya bayılıyorum. Resim yapmayı ve domates yetiştirmeyi çok seviyorum. Yıllar sonra çocuklardan cesaret alıp kendi çizgi filmimi yapmaya koyuldum. Konusu ölüm ve yas. Hayatın karşıma çıkardığı şeyleri yeni Doğa'ya katmaktan ve değişmekten çekinmiyorum. Böyle böyle ilerlemeye çalışıyorum şu çılgın hayatta...



Atölyemizi gerçekleştireceğimiz Dolala Atölye hakkında bilgi verir misiniz?

Dolâlâ öncelikle çocukların kendilerini sanatla özgürce ifade edebilecekleri, güvende hissedecekleri bir mekan olsun istedim. Benim için de bir üretim mekanı. Ve güzel insanlarla buluşma imkanı... Burada çocuklarla stop-motion animasyon atölyeleri yapıyorum, kimi zaman velilerle ve öğretmenlerle de film okuma atölyeleri düzenliyorum. Bir de arada baharı, güzü bahane edip minik partiler düzenliyorum. İnsanlar bir araya gelsin, tanışsın, sohbet etsin istiyorum. Çünkü karanlığın içinden bir arada geçilebildiğine inanıyorum.



Bu atölyede bizleri neler bekliyor? Birlikte neler yapacağız?

Birlikte biraz filmlerden konuşacağız, çocuk kitaplarından, zor meselelerden ve bu meseleleri kavraması için çocukların nasıl yanında olabileceğimizden bahsedeceğiz. Ben sevdiğim filmlerden parçalar izleteceğim, etkilendiğim bazı kitapları paylaşacağım sizinle. Bolca tartışacağız, soru soracağız. Ben de sizlerden öğreneceklerimle ilgili heyecanlıyım. Sonra bir de uygulama yapacağız.


Filmleri sınıflarınıza getirmek konusunda ısrarcıyım :))


Çocuklarla çalışıyorsunuz ve çocuğu odağa alan işler yürütüyorsunuz. Sizi bu konuda motive eden şey ne?

Onların zenginliği, dürüstlüğü ve heyecanı bana nefes aldırıyor. Onların kalbine ya da ruhuna ektiğim bir tohumun ne zaman ve nerede yeşereceğini bilmemek beni çok heyecanlandırıyor. Özellikle yeteneği fark edilmeyen, görülmeyen bir çocukla göz göze geldiğimde ve onun kendini keşfetmesine minik bir kapı açtığımda ben de şifalanmış hissediyorum.



Doğa Kılcıoğlu’nun gelecek hayalleri neler? İleride neler yapmak istiyor?

İleride de çocuklarla çalışmak isterim. Bir yandan kendi filmlerimi üretmek, animasyon, belgesel yapmak, hikaye anlatmak isterim. Bir yandan da çocukların üretmesine, büyümesine ve sanatla şifa bulmasına eşlik etmek isterim. Ama tüm bunların olması için de çocuğa, kadına, insana, doğaya saygılı bir ülkede var olmak isterim.






Kimi takip edelim?

Çocukla Sinema




Ne okuyalım?

Üzüntü kapını çaldığında



Ne Seyredelim?

Ruhların Kaçışı


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page