top of page

AÇIK ATÖLYELER 6. SEZON

(2020-2021 Dönemi)

8.sezon boyunca her ayın ortasındaki pazar günü "açık" bir alanda ve iki ya da üç saatlik bir "atölye" formatında gerçekleşen etkinlik serimizdir. Açık Atölyeler, sadece topluluğumuzun katılımcılarına açık ve İzmir'de yüz yüze gerçekleşmektedir. Katılımcılarımızın mesleki ve kişisel deneyimlerini artırarak hem öğretmen yetkinliklerine hem de sosyal zamanlarına katkı sağlayacak formatta olmasına özen göstermekteyiz.

10_Yasemin Islah Oğuzkent.jpg

DİJİTAL KAÇIŞ OYUNLARI HAKKINDA HER ŞEY

Açık Atölyeler'in onuncusu ve 6. sezonun son atölyesi öğretmenlik, eğitmenlik, rehberlik, içerik üreticiliği, blog yazarlığı ve her türlü eğitsel paylaşımı aşkla yapmaya devam eden sevgili Yasemin Islah Oğuzkent rehberliğinde 20 Haziran 2021 Pazar günü saat 10.00 - 12.00 arasında düzenlendi. Kaçış oyunlarının evrim sürecine kısaca göz atıp, kendi kaçış oyunumuzu tasarladık. Bunun için sadece bilgisayarımızın olması yeterli. İki tip kaçış oyunu üzerine çalışacağız. İlki klasik "Google Forms" kullanarak oluşturulan kaçış oyunu, İkincisi ise Google Sites kullanarak oluşturduğumuz bir oyun oldu.

 

ATÖLYE EĞİTMENİMİZİ TANIYALIM

İngilizce öğretmeni, öğretmen eğitmeni, blog yazarı, ilkokul ve okul öncesi eğitim programı koordinatörü ve bir eğitim aşığı olan Yasemin Islah Oğuzkent, görevine Kadıköy Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı İlkokulu’nda devam etmektedir. Hem yurt içinde hem yurt dışında pek çok organizasyonun yanında, Moldova İngilizce öğretmenleri derneğinin (META) öğretmen gelişim projesi kapsamında eğitimler vermektedir ve Teachaboo – Teaching English to Young Learners ismiyle kurduğu bloğu ile çalışmalarını paylaşmakta ve her geçen gün daha fazla eğitimciye ulaşmaktadır. Son dönemde İngilizceyi Eve Taşıyın isimli veli seminerleri ile İngilizceyi hayatın içine katmanın yollarını ebeveynlerle paylaşmaktadır.

Zeynep Nutku

DUYGUSAL FARKINDALIKTA BEDENİN ROLÜ

Açık Atölyeler'in dokuzuncusu, İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçısı ve Tiyatrohane'nin oyunculuk, konuşma sanatı teknikleri ve hareket dersleri eğitmeni ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde "Konuşma Anatomisi ve Beden İlişkisi" başlıklı doktora tezi ile çalışmalarında devam eden sevgili Zeynep Nutku rehberliğinde 23 Mayıs 2021 Pazar günü saat 11.00 - 12.00 arasında düzenlendi. Uzun süre konuşmak zorunda kalan, kalabalık topluluklara, sınıflara hitap etmekle yükümlü ve özellikle duygu durumları değişken bir yaş grubu olan öğrencilere eğitim veren her öğretmen için çok değerli tüyoların paylaşıldığı bir atölye gerçekleştirdik.

ATÖLYE EĞİTMENİMİZİ TANIYALIM

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro/Oyunculuk bölümünden mezun olan Zeynep Nutku, İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçısıdır. Tiyatrohane adlı özel bir kurumda oyunculuk, konuşma sanatı teknikleri ve hareket dersleri vermektedir. Aynı zamanda DEÜ'de kendi bölümünde ve kendi alanında "Konuşma Anatomisi ve Beden İlişkisi" başlıklı doktora tezini hazırlamaktadır. Tiyatro alanında oyun çevirileri yapmakta, oyun yönetmekte ve çeşitli oyunlarda oynamaktadır.

Betül Gültekin.jpeg

UZAKTAN EĞİTİMDE ETKİLEŞİMLİ DERS TASARIM

Açık Atölyeler'in sekizincisi, ENKA Okulları'nda sınıf öğretmeni olarak çalışan ve aynı zamanda öğrenen öğretmenlerin dijital platformu olan Mektepp'in kurucu ortaklarından olan sevgili Betül Gültekin rehberliğinde 18 Nisan 2021 Pazar günü saat 10.00 - 12.00 arasında düzenlendi. Bu atölyede uzaktan eğitim sürecinde senkron ve asenkron ders tasarımlarında kullanılabilecek teknolojik araçları tanıyacak ve bu araçlarla yapılmış iyi uygulamaları inceledik. Sonrasında bu araçları deneyimleyerek örnek ders senaryoları üzerine atölye çalışması yaptık.
 

ATÖLYE EĞİTMENİMİZİ TANIYALIM

İstanbul Üniversitesi üstün zekalılar öğretmenliği mezunu ve ENKA Okulları'nda sınıf öğretmeni olarak çalışmaktadır. Öğrenen öğretmenlerin dijital platformu olan Mektepp'in kurucu ortaklarından olan Betül Gültekin, bu girişimde içerik geliştirme üzerine odaklanmaktadır.

Sandra Pasensya - Açık Atölye

ÇOCUK ATLASI 

Açık Atölyeler'in yedincisi, Sorbonne Üniversitesi'nde psikoloji, Liverpool Üniversitesi'nde klinik psikoloji ve California Üniversitesi'nde uygulamalı davranış analizi üzerine çalışmalar yapmış; aynı zamanda Renkler Psikoeğitim'in de kurucusu olan sevgili Sandra Pasensya rehberliğinde 21 Mart 2021 Pazar günü saat 10.00 - 12.00 arasında düzenlendi. Çocuk Atlası, farklı ülkelerdeki çocukların gelişimlerini ve ebeveynlerinin rehberliklerini konu alan ve karakteri Mundi'nin yolculuğu sonrasında getirdiği mektupları "açık kütüphane" konsepti ile paylaşan bir platformdur. Çocuk Atlası Atölyesi'nde eğitim alanındaki öğretmenlerle çocukların ihtiyaç duydukları beceri alanlarını konu aldık: İlişki, Sınır, Sorumluluk, Cesaret, Sadelik, Uyum, Güven, Denge. "Çocuk" ve "Yetişkin" bakış açısıyla değerlendirdiğimiz bu alanlar, "farklılıklarımız" ve "benzerliklerimiz"i de bize yeniden hatırlattı.

 

ATÖLYE EĞİTMENİMİZİ TANIYALIM

Sandra Pasensya, Sorbonne Üniversitesi'nde psikoloji; Liverpool Üniversitesi'nde klinik psikoloji ve California Üniversitesi'nde uygulamalı davranış analizi bölümlerini tamamladı. Kurucusu olduğu Renkler Psikoeğitim'de "psikoloji" ve "eğitim" kavramlarını aynı çatı altında buluşturarak psikoeğitimi çocuklarla uygulanan "klinik uygulama" haline getirdi. Ulusal ve Uluslararası platformlarda konuşmacı olan psikolog, "Çocuklarda Duyusal Süreçlerin Davranış Problemlerine Etkisi" konulu araştırması ile İngiltere'de birinci seçilerek onur derecesi ile ödüllendirildi.

Başak_Fındıkçıoğlu

EĞİTİM SÜRECİNDE DOĞAÇLAMA TİYATRO

Açık Atölyeler'in altıncısı, sınıf öğretmeni, yaratıcı drama eğitmeni, doğaçlama tiyatro oyuncusu ve eğitmeni gibi pek çok role sahip sevgili Başak Fındıkçıoğlu rehberliğinde 14 Şubat 2021 Pazar günü saat 10.00 - 12.00 arasında düzenlendi. Atölyede, doğaçlama tiyatro türlerinden olan tiyatro sporunun turlarını, dersleri öğrencilerin aktif katılımı ile daha eğlenceli hale getirmenin yolları üzerine çalıştık.

 

ATÖLYE EĞİTMENİMİZİ TANIYALIM

Sınıf öğretmeni, yaratıcı drama eğitmeni, doğaçlama tiyatro oyuncusu ve eğitmeni olarak çalışıyorum. Tiyatro başta olmak üzere sanat ile ilgilenmekte bunu çocuklarla paylaşmaktan keyif alıyorum.

Özge Lokmanhekim

DİJİTAL DÜNYADA KİTAP
Açık Atölyeler'in beşincisi, çeşitli dergi ve gazetelerde köşe yazarlığı yaptıktan sonra çocuk kitaplarının büyülü dünyasına yazar olarak adım atan ve yayımlanmış 11 tane çocuk kitabı bulunan sevgili Özge Lokmanhekim rehberliğinde 17 Ocak 2021 Pazar günü saat 10.00 - 12.00 arasında düzenlendi.
Atölyede, çevrim içi eğitimlerde okuma motivasyonu için neler yapabileceğimizi, okuma saatini, kitap seçimini nasıl daha keyifli hale getirebileceğimizi uygulamaya yönelik örneklerle konuştuk.

 

ATÖLYE EĞİTMENİMİZİ TANIYALIM

Özge Altınok Lokmanhekim çeşitli dergi ve gazetelerde köşe yazarlığı yaptıktan sonra çocuk kitaplarının büyülü dünyasına yazar olarak adım atmıştır. Yayımlanmış 11 tane çocuk kitabı bulunuyor. Çocuklarla etkileşimli okuma atölyeleri yapıyor. Öğretmen ve ebeveynlerle de çocuklara okuma kültürü ve  kitap sevgisi kazandırmak adına eğitim ve seminerlerde buluşuyor.

Dilge Güney.jpeg

"MACERANI KENDİN SEÇ" HİKAYESİNİ YAZ(DIR)MA ATÖLYESİ

Son dönemde dijital araçların ve medyanın da etkisiyle gençler interaktif kurgularla bolca haşır neşir oluyor. "Maceranı Kendin Seç" kitapları da, okura ilerlemek için farklı seçenekler sunan, okuru oyuna davet eden ergodik edebiyatın örnekleri arasında sayılıyor. Bu kitaplar okurun  keşif yapabileceği, kaybolabileceği, gizli yollar bulacağı bir labirent, bir oyun, veya hayali bir dünya; gençler bu tip kurgulardan hoşlanıyor. Bu atölyede çocuklarla beraber "Maceranı Kendin Seç" öyküsü yazma yöntemlerini konuştuk.

 

ATÖLYE EĞİTMENİMİZİ TANIYALIM

Dilge Güney, 2015 senesinden bu yana kitaplarıyla çocuk ve genç okurlarla buluşuyor. Marmara Üniversitesi Hukuk fakültesi, Atatürk Üniversitesi Çocuk Gelişimi Ön Lisans Programı, Nevzat Süer Sezgin Çocuk Edebiyatı Atölyesi mezunu. Mavi Yıldız isimli romanıyla 2018 yılı Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Vakfı İlkgençlik Romanı ödülünü aldı. Kitapları çeşitli eğitim kurumlarının okuma listelerinde ve etkinlik programlarında yer alıyor; okul etkinliklerinin yanısıra, kütüphanelerde, müzelerde vb. çeşitli ortamlarda (yüz yüze ve çevrim içi olarak) çocuklara ve ebeveynlere yönelik etkinlikler düzenliyor. Bilim kurguya, dünya mitolojilerine ve deneysel edebiyata özel ilgi duyuyor.

WhatsApp Image 2020-11-09 at 14.17.36.jp

TEMEL KUKLA VE KARAGÖZ ATÖLYESİ

Somut olmayan kültürel mirasımız olan Karagöz sanatının tanıtılması, gölge oyunu tekniği temel uygulamaları, eğitimde kuklanın kullanımı, kukla çeşitleri ve basit uygulamaları üzerine çalıştık..

 

ATÖLYE EĞİTMENİMİZİ TANIYALIM
Deniz Özgökbel, UNESCO - Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Karagöz ve Kukla Sanatçısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel Türk Tiyatrosu Sanatçısıdır. 1995 yılında henüz 17 yaşında tamamen kendi imkanları ile karagöz oynatmaya başlamış, bugüne kadar pek çok okul, üniversite, şenlik, festival, fuar ve kutlamalarda yerli-yabancı, çocuk-yetişkin seyirciye kukla ve karagöz gösterileri ile atölye çalışmaları yapmıştır. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli “KARAGÖZ ÖĞRENİYORUM” projesinde karagöz eğitmeni olarak görev almış ve 100 öğrencinin yetişmesinde katkıda bulunmuştur. UNIMA – Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği Türkiye Milli Merkezinde yönetim kurulu üyeliği devam eden sanatçı TRT BELGESEL kanalı için Karagöz programları hazırlamış, İzmir Devlet Tiyatrosu oyunlarında kukla tasarımları yapmıştır.

Acik Atolye

NEARPOD İLE UZAKTAN ÖĞRETİM SÜRECİ TASARLAMA

Uzaktan Öğretimde Gagne'nin Öğretim Durumları Modeli'ne dayalı Nearpod uygulaması ile etkili bir süreç tasarlama eğitimi gerçekleştirdik.

 

ATÖLYE EĞİTMENİMİZİ TANIYALIM
2003 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalından mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimimi 2010 yılında Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretim alanında tamamlamıştır.
2003 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Sınıf Öğretmeni ve Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Eğitmeni olarak görev yapmaktadır. İşbirliğine dayalı öğrenme, teknolojinin sınıf içi etkinliklerde kullanımı ve öğrenme ortamlarının düzenlenmesi üzerine çalışmalar yürütmektedir. Halen görev yaptığı köy okulunda gerçekleştirdiği çalışmalar pek çok ulusal eğitim organizasyonuna iyi örnek olarak seçilmiştir.

Çiğdem Odabaşi

YARATICI OKUMA YAKLAŞIMI İLE KÜÇÜK PRENS'E BAKIŞ

Hayal etmenin önemini vurgulayan ve içindeki çocuğun sesine kulak veren Küçük Prens’in yaşama dair felsefi sorularına yaratıcı okuma atölyesi ile alan açtık.

Küçük Prens’in “Çiçeğinden sorumlusun.” düşüncesinden yola çıkarak “Nasıl bir dünya istiyoruz?” sorusuyla yaratıcı düşünme, yazma, görsel okuma, disiplinler arası okuma yaptık.

ATÖLYE EĞİTMENİMİZİ TANIYALIM
Yaratıcı, empatik, özgün, deneysel ve estetik bakış açısına duyarlı yaratıcı drama ve okuma eğitmeni Çiğdem Odabaşı. Kütüphane uzmanlığı döneminde başladığı okuma ve drama etkinliklerini 2005’den beri eğitimci, öğrenci, yetişkin ve ebeveynlerle sürdürüyor. Okullar, kültür merkezleri, şirketler, dış mekanlarda yürüttüğü atölyeler ve seminerle edebiyata, sanata ve disiplinler arası çalışmalara ışık tutmaya devam ediyor. ‘Dünya okunması gereken bir kitaptır ve insanlarda bunun en önemli parçalarından biridir.’ diyerek sürdürüldüğü eğitimlerine tüm serüven meraklılarını bekliyor. 

Geçen Sezonlarımıza Ulaşmak için Tıklayınız

bottom of page