top of page
Yazarın fotoğrafıDuygu BULUNMAZ

YAKIN KİTAPEVİ GÖZÜNDEN

Güncelleme tarihi: 28 Eyl 2021




1) Bize Levent SALICI' dan bahseder misiniz? Neler yaptınız, neler yapıyorsunuz?

90'ların başından 2002 yılına kadar Ankara İmge Kitabevi'nde çalıştım. 2002 yılının kasım ayında can dostum M. Nusreddin Özbay ile Yakın Kitabevi'ni kurduk. Şimdi kitabevini ben yalnız işletiyor olsam da kitabevinin bugünlere gelmesinde arkadaşımın emeği çok fazladır. Kitabevi bizim için sadece bir ürünün alınıp satıldığı bir yer olmaktan ziyade insanlar arası kültür alışverişinin yapıldığı bir yer. Aynı zamanda söyleşiler, atölyeler, imza günleri... Yani aslında kitabevleri kentin mihenk taşıdır bize göre ve 2002 yılından bugüne kadar elimizden geldiği ve dilimizin döndüğü kadarıyla bunu yapmaya gayret ediyoruz. Bu aralar pandemiden dolayı söyleşi, atölye ve imza günleri yapamasak da kitabevimizi açık tutmaya çalışarak yolumuza devam etme gayretindeyiz.


2) Yakın Kitabevi'ni kurduktan sonra basılan kitaplarda hangi özellikleri aradınız?


İlk yayınımız 2006 yılında piyasaya çıktı. İlk yayından bugüne yayınladığımız tüm kitaplarda ilkemiz hep şuydu: toplum için yeni bir şey söylüyor mu?, yazın için bir umut ışığı var mı? İkisini bulduğumuz dosyaları yayınlamaya gayret ettik.


3) Özellikle çocuk edebiyatında kaliteli yayınlar sunuyorsunuz. Ülkemizdeki çocuk edebiyatının yerini nasıl buluyorsunuz?


Uzun bir süreden beri çocuk yayıncılığı ile ilgili ilk söylenen şeylerden bir tanesi, çok kârlı bir alan olması. Bu söylem bir yayıncı olarak beni üzüyor. Elbette yayıncı para kazanmak ister ancak yayıncılık amaçlarında bu en son maddelerden bir tanesi olmalı. Bize göre çocuklar bu toplumun geleceği ve onlar için bir yayın hazırlarken her açıdan bakmak ve deyim yerindeyse kılı kırk yarmak zorundayız.


Bunun yanında Türkiye'de çocuk yayıncılığı dünyadaki örnekleri ile boy ölçüşecek noktaya yakındır. Çok gayretli ve bu alanın sorumluluklarının farkında olan onlarca yayınevi var. Bu da umut veriyor.


4) Çeşitli kitap etkinliklerinde Yakın Kitabevi'nin adını çok sık duyuyoruz. Bunlardan bahseder misiniz?


Gerek kitabevinde gerekse okullarda ya da mümkün olan her yerde yazarlarımızın katkısıyla çocuklar için atölyeler ve kitap etkinlikleri yapmak gayretindeyiz. Çünkü özellikle çocuk kitabında yazarla ya da kitabı iyi anlatan bir anlatıcı ile çocuğun bir araya geldiği bir etkinlik sayesinde kitabın çocukta bıraktığı etkinin katlandığını görüyoruz. Bu sebepledir ki tek bir çocuğa dahi ulaşabileceğimiz her yerde kitaplarımızı anlatmaya gayret ediyoruz.


5) Yeni yazarlara çok önem veriyorsunuz. Onları destekliyor ve kitaplarını basıyorsunuz. Yazar kadronuz oldukça kuvvetli. Bu alandaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?


Yayınlarımız arasında ilk kitabını bastığımız yazarlar da var olmaya başladı. Bu bizi sevindiriyor. Çocuklar için yeni bir şey söyleyen, onların olgulara farklı açılardan bakmalarını sağlayan her dosyayı desteklemeye ve yayınlamaya gayret edeceğiz.


6) Bir kitabın oluşum sürecinden bahseder misiniz?


Bize gelen dosya hangi alanda ise o alan için ışık ararız ve o ışığı bulursak dosyayı yayınlama hazırlıklarına başlarız. Sonra yazardan editöre, çizerden yazara, tasarımcıdan yazara gider gelir dosyalar. En sonunda son okuması ve matbaa hazırlıkları yapılır, sonra matbaaya... Bu işler olurken zaman mefhumu gözetmeden çalışılabilen her anda ve yerde çalışırız.


7 Yeni yazarlara önerileriniz nelerdir?


Yayıncı olarak bir yazardan beklediğimiz şey, içerisinde yaşadığı topluluğun gündelik olaylarına, sorunlarına bunun yanında dünyada yaşanan sorunlara ve felaketlere farklı açılardan bakarak; o konularla ilgili toplumun kabuğunu kırmasına en azından çatlamasına yardımcı olması ve bunun yanında toplumun en hassas yeri olan çocuğa doğru bir şekilde yansıtabilmesi.



72 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page