top of page
Yazarın fotoğrafıDuygu BULUNMAZ

UZAKTAN EĞİTİME DAİR

Güncelleme tarihi: 28 Eyl 2021




EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ


https://www.egitim.tech/
https://www.egitim.tech/

Eğitim.tech.com eğitsel teknolojilerin belirli ölçütlere göre tanıtılmasını amaçlayan sosyal bir web sitesi. Yüzlerce eğitim teknolojileri arasından seçim yapabileceğiniz, eğitim videolarını izleyebileceğiniz: derslerinizi, sunumlarınızı ve toplantılarınızı zenginleştirebileceğiniz bir kaynak. Kendi belirlediğiniz kriterlere uygun eğitim teknolojilerini özelleştirme fırsatı da buluyorsunuz aynı zamanda.


Eğitim videoları başlığı altında pek çok uygulama ayrıntılı bir şekilde anlatılmış. Uygulamaların kategorilerine göre ayrılması konusunda da her şey sistemli bir şekilde hazırlanmış. Ücretli veya ücretsiz olan uygulamalar hakkında da bilgiye ulaşmak mümkün. Kullanıcı oylarına göre seçilmiş en iyi uygulamalar da sitede farklı bir başlık altında yer almakta. Blog yazıları ile de farklı konuları dert edinip kaleme almışlar. Ayrıca teknolojik farkındalığınızı test etmek isterseniz diye bir de “Testler” bölümü var. “Ne kadar dijital okur yazarım?” ve “Eğitim teknolojilerine ne kadar hâkimim?” testleri ile kendinizi değerlendirmeyi unutmayın.


UZAKTAN EĞİTİM ŞART Burcu Aybat & Yonca Özgün


Tanıtım Bülteninden:

Eğitimde dönüşüm çoktan başladı.

Büyük değişimler krizlerden doğar. Koronavirüs pandemisi de eğitimde büyük bir değişimi tetikledi. Bu değişim, dijital teknolojinin gelişmesiyle birlikte her geçen gün ivme kazanıyor. Geç kalanlar treni yakalayamayacak. Uzaktan eğitime hızlı uyum sağlayan, altyapı yatırımı yapan ve dijital teknolojilerin kullanımı konusunda entelektüel birikime değer veren eğitim kurumları ayakta kalacak. Dijital uçurum ise derinleştikçe derinleşecek. Bu durumdan ise hiç şüphesiz en çok çocuklar etkilenecek.

  • Bizi önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde neler bekliyor?

  • Okullar bir daha eskisi gibi yüz yüze eğitim verebilecek mi?

  • Öğretmenler uzaktan eğitim sürecine nasıl uyum sağlayacak?

  • Öğrencide bu süreç nasıl bir öğrenme kaybına sebep olacak?

  • Sosyal mesafe devam ederse “seyreltilmiş” eğitim mi yapacağız?

  • Ya ikinci bir dalga gelirse buna nasıl hazırlıklı olacağız?

  • Okullar gelecekte nasıl dönüşecek?

Zihnimizde gezinen bu sorulara bir anda cevap vermek zorlayıcı olsa da tüm bu şartlar altında uzaktan eğitim artık şart. Geri dönülemez bir yolculuğa çıktık. İşte bu kitap, öğretmenler ve eğitim kurumları için uzaktan eğitime dair bir yol haritası çiziyor. Doğru araçları seçmek, faydalı taktikleri uygulamak ve etkili bir dijital öğrenme ortamı kurgulamak için öneriler sunuyor. Öğrenmeyi dört duvarın dışına çıkarıyor, dijital dünyanın araçlarıyla zenginleştiriyor.

Tanıtım bülteninde kitap o kadar iyi anlatılmış ki fazla söze gerek yok aslında.

Bir solukta okuyabileceğiniz bir kitap. “Her öğretmen bu kitabı aldığında okuduklarını hayata geçirebilmeli” ilkesiyle planlanmış bir kitap. Çevrim içi eğitimi kurgulamak, yüz yüze eğitimi kurgulamaktan çok daha zor. İşte bu yüzden bu kitap bir yara bandı veya bir koltuk değneği misali. Bu kitabı okuyup her işi bırakıp uzaktan eğitime odaklandığınızda daha etkin bir eğitim ortamı içinde bulacaksınız kendinizi. Etkileşim, takım çalışması, oyunlaştırma, interaktif çalışmalar kavramlarını sıkça hissedeceğiniz bir rehber diyebiliriz.

Öğretmenlerden örneklere de yer verilmiş kitapta. Karikatürlerle de sürecin eğlenceli yanları da ele alınmış sıkça. Uygulama örneklerine yer verilmekle birlikte, kendinizi kontrol edebileceğiniz kontrol listeleri de mevcut. Dijital öğrencilere ulaşabilecek dijital öğretmenler olma yolculuğunda bir yol haritası demek yeterli olacak belki de.


KAPTAN FANTASTİK

Uzaktan eğitim, yüz yüze eğitim derken eğitimin eksilerini, artılarını toplar olduk. Acaba hangisi doğru. Bunun yanıtı herkes için bambaşka anlamlar taşıyor. Bir de farklı pencereden bakalım diye bir film önerimiz var.


Filmde bir baba ve onun altı çocuğunun hikâyesini izliyoruz. Baba ve çocukları modern yaşamdan tamamen uzakta bir hayat sürmekte. Çocuklar okula gitmiyorlar. Babaları onlara çok sıkı bir eğitim veriyor. Hem entelektüel hem de fiziksel anlamda yoğun bir eğitim. Vahşi doğada hayatta kalmaktan, enstrüman çalmaya kadar birçok eğitimi alıyorlar ve çok başarılılar. Annelerinin ölüm haberini almalarıyla beraber modern dünyaya bir yolculuk başlıyor. Filmde de bu yolculuk serüvenini izliyoruz. İki ayrı dünyayı güzel bir kurgu ile ele alıyor film. Ya kapitalist düzenin içinde tamamen kaybolmuş bir yaşam ya da bunları reddederek doğada bir yaşam. Şunu ise çok güzel veriyor: “İnsan sosyal bir canlı. Diğer insanlarla etkileşimde bulunmadan yaşamı öğrenmesi çok zor.” Yaşayarak öğrenmeyi önemseyen bir film. Aynı zamanda bir sistem eleştirisi de diyebiliriz. Ama bunu hem eğlenceli, hem de düşündürerek vermesi güzel.

Aslında felsefi temelleri de olan bir film. Keşke ben de böyle bir eğitime sahip olsaydım diyebileceğiniz sahnelerle de karşılaşabilirsiniz. İzlemediyseniz mutlaka izleyin deriz.



9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page