top of page
  • Yazarın fotoğrafıUğraş DEMİR

Tarih İçerisinde Keyifli Bir Yolculuk

Güncelleme tarihi: 22 Mar 2023


8. Sezonun dördüncü Açık Atölyesini sevgili Cemal Gürel ile Uşakizade Köşkünde yapacağız.

24 Aralık 2022 12.00-14.00 saatleri arasında yapacağımız atölyemizde; Özel İzmir Türk Koleji bünyesindeki Uşakizade Köşkü'nün yani 162 yaşındaki bir mekanın odağında tarih içerisinde bir yolculuğa katılacağız. 19. yy içerisinde bir burjuva ailesinin yazlık köşküne, 20. yy ilk yarısında bir başkomutanlık karargâhına ve 20 yy. ikinci yarısında bir eğitim binasına dönüşen Uşakizade Köşkün öyküsüne tanıklık edeceğiz.



Bize kendinizden bahseder misiniz? Cemal Gürel kimdir? Neler yapar?

Kendi halinde sıradan biriyim. Kendimi bildiğimden beri okurum, kendimi bulduğumdan beri yazarım.
İTK Uşakizade Köşk Müdürü, Cemal Gürel
Cemal Gürel

Daha resmi bir özgeçmişim ise;

1978 yılında İzmir’de doğan Cemal Necip Gürel; İzmir Atatürk Lisesi’nin ardından, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde lisans eğitimini bitirmiştir. Yüksek Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde tamamlayan Gürel, “İttihat Terakki ve Paramiliter Yan Kuruluşları” başlıklı tezi ile Cumhuriyet tarihi alanında uzmanlık derecesini almıştır. Gürel’in başta ‘İttihat ve Terakki’, ‘Türk İstihbarat tarihi’, ‘İstiklal Mahkemeleri’ ve ‘İzmir kent tarihi’, ‘Aile tarihi’, ‘Biyografi’ konuları olmak üzere yayımlanmış ulusal ve uluslararası ölçekte çok sayıda bilimsel çalışması bulunmaktadır. Gürel, 2017 yılından beri İTK Uşakizade Köşkü Müdürlüğü görevini yürütmektedir.



Atölyemizi gerçekleştireceğimiz Uşakizade Köşkü hakkında bilgi verir misiniz?



İTK Uşakizade Köşkü 1860 yılında Uşakizade ailesinin yazlık köşkü olarak inşa edilmiştir. Uzun bir süre bir burjuva ailesine yuva olarak hizmet veren Köşk, 1922 yılında Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın ziyareti ile Kurtuluş Savaşının son başkomutanlık karargah binası olma şerefini yaşamıştır. Kurtuluşun son Kuruluşun ilk tanığı olan Köşk 29 Ocak 1923 tarihinde Atatürk ve Latife Hanım’ın nikâhlarının kıyıldığı yapı olma özelliğini taşımaktadır.


Köşk 1951 yılında idealist bir Cumhuriyet Öğretmeni tarafından kiralanarak bir okul binasına dönüştürülür ve yaklaşık yarım asır boyunca bir eğitim karargâhı olarak hizmet verir. Zaman içerisinde mülkiyeti de Türk Kolejine geçen yapı 2002 yılında Tatış ailesi tarafından bir anı evine dönüştürülür. Her yıl 30.000 e yakın ziyaretçi ağırlayan Köşk bugün yaş gruplarına özel tur anlatımlarının yapıldığı bir anı evi olarak hizmet vermektedir.



Bu atölyede bizleri neler bekliyor? Birlikte neler yapacağız?

Çok fazla bilgi vererek büyüsünü bozmak istemiyorum ama kısaca özetlersem kahvelerimizi yudumladıktan sonra, tarih içerisinde keyifli bir yolculuğa çıkacağız. Cumhuriyet öğretmenleri için keyifli bir deneyim olacağını umuyorum.


Cemal Gürel’in gelecek hayalleri neler? İleride neler yapmak istiyor?

Doktorayı tamamlamayı ve kitaplarımı yayınlamayı istiyorum.







Ahmet Gürel & Eren Akçiçek - Latife Mustafa Kemal, İş Bankası Kültür Yayınları.



Zülfü Livaneli - Veda

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page