top of page

BULUŞMALAR 8. SEZON (2022-2023)

8.sezon boyunca on beş günde bir cuma akşamı 20.00 - 22.00 saatleri arasında bir araya geldiğimiz, alanında deneyim biriktirmiş kişi ve kurumları misafir ettiğimiz; sınıf ve sınıf dışı ortamlarda öğrenci, veli ve meslektaşları ile yaptığı çalışmaları dinlemek için eğitimcilerimizi ağırladığımız deneyim paylaşım akşamlarımızdır. Sezon boyunca toplam yirmi adet olacak Buluşmalar'ı, Zoom üzerinden düzenlenmekte ve YouTube kanalımızdan canlı yayınlanmaktayız. Kayıt yapılmasına gerek olmaksızın ilgili herkesin katılımına açık ve ücretsizdir. 

Değişen Öğretmenlik mi Biz mi, Yusuf Çağlayan, Müjdat Ataman

Öğretmen Kulübü'nde 8. Sezon Başladı!

Buluşmalar'ın 260'ıncısı 16 Eylül 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.


İlk bölümde; yürütücü ekibimizden Yusuf Çağlayan ile 7. sezonumuzun kısa bir değerlendirmesini yaptı., Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı'ndan aldığımız destek ile yaptığımız çalışmaları anlatacağız. 8. sezonda bizi nasıl bir Öğretmen Kulübü planladığımızı paylaştı.


İkinci bölümde ise; "Değişen Öğretmenlik mi Biz mi?" başlığı altında sevgili Müjdat Ataman'ı misafir ettik. Değişen dünya da öğretmenlik rolü de değişiyor. Günümüzün öğretmenliği farklı şekillerde tanımlanıyor. Sezonun "ilk ders" niteliği taşıyan buluşmasında Müjdat Ataman hocamız ile "Bu yolculuğun neresindeyiz ve nereye gidiyoruz? Ayna tutmak bizi en çok geliştiren, peki aynadan yansıyanları görmeye hazır mıyız?" sorularına yanıtlar aradık.

Öğretmen Kulübü Buluşmalar 261, KODA, Köy Okulları Değişim Ağı, Menekşe Canatan, Bahar Onur

Buluşmalar'ın 261'incisi 30 Eylül 2022 Cuma günü saat 20.00'de!

İlk bölümde; KODA'yı (Köy Okulları Değişim Ağı) misafir ediyoruz. Köylerde, çocuktan başlayarak tüm topluluğa yayılacak ve kırsal kalkınmayı destekleyecek yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçirmek amacıyla yola çıkan Köy Okulları Değişim Ağı’nın hikayesini dinleyeceğiz. KODA adına İletişim ve Kaynak Geliştirme Koordinatörü sevgili Menekşe Canatan bizimle oldu.


İkinci bölümde ise; "Yalnız Değilsin, KODA Bizimle" başlığı altında sevgili Bahar Onur'u misafir edeceğiz. Bir köy öğretmeninin KODA ile tanışmasını ve KODA ile birlikte yaşadığı mesleki ve kişisel değişimini, dönüşümünü dinledik.

Öğretmen Kulübü Buluşmalar 262 , Sema Niğdeli, Nezahat Gökyiğit, bitki ressamlığı, ressam, resim, botanik, bahçe, bilim, enformasyon faaliyetleri,

Buluşmalar'ın 262'ncisi 14 Ekim 2022 Cuma günü saat 20.00'de!

İlk bölümde; bitki ressamı olan sevgili Sema Niğdeli ile birlikte olduk. "Bitki ressamlığı nedir, bitki ressamı kimdir, nasıl olunur?" sorularına yanıtlar aradık.. Türkiye'de bitki ressamlığı, kısa tarihçesi, yapılan projeler, eğitimde bitki ressamlığı ile ilgili yürütülen atölye ve eğitimler hakkında sıcacık bir sohbet gerçekleştirdik.

İkinci bölümde ise;
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nin eğitim bölüm başkanı sevgili Nurhan Ay'ı misafir ettik. NGBB'nin dünü, bugünü ve yarınını konuşarak; "bahçe, bilim, enformasyon faaliyetleri" özelinde yaptıkları çalışmaları yakından tanıdık.

263.jpg

Buluşmalar'ın 263'ncisi 28 Ekim 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.


İlk bölümde; çocukların ve gençlerin girişimci zihin yapısına sahip bireyler olarak yetişmesi, iş yaşamına hazırlaması ve küresel bakış açısı kazanmaları sürecinde Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın uyguladığı Genç Bizz Lise Girişimcilik Programı’nın detaylarını öğrendik. Bu bölümde "Girişimci Zihin Yapısında Nesiller Yetiştirmek" başlığı ile sevgili İlayda Ardakoç bizimle oldu.

İkinci bölümde ise; Genç Başarı mezunu ve
Certifyt kurucu ortağı sevgili Berat Bozkurt ile lise eğitimi sürecinden başlayan girişimci zihin yapısı deneyiminin gerçek hayatta nasıl bir etki oluşturduğunu ve Certifyt Girişimi’nin kuruluş süreci üzerine konuştuk..

 

264.jpg

Buluşmalar'ın 264'üncüsü 11 Kasım 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.

 

"Her yaşa akıl oyunları" ilkesi ile 2007 yılından bu yana çalışmalar yapan Anne Akıl Oyunları'nın kurucusu sevgili Nur Sevenler ile birlikte olduk. Akıl oyunları ile uygulama yapılabilecek alanları dinledik ve kendimizi keşfedip geliştirme yolculuğundaki etkilerine değindik.

 

"Gelin hep beraber oyunlar oynarken güçlü ve geliştirmemiz gereken yönlerimizi fark edip, çalıştığımız alanlarda fark yaratalım!" diyen Nur Sevenler'i ve çalışma alanlarını yakından tanıdık.

265.jpg

Buluşmalar'ın 265'incisi 25 Kasım 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.

Türkiye Oryantiring Federasyonu başkan vekili ve Türkiye Cimnastik Federasyonu genel cimnastik hareket eğitimi teknik kurul başkanı Doç. Dr. Umut Başoğlu ile birlikte olduk.

 

“Herkes için Fiziksel Okuryazarlık” başlığı altında “Fiziksel okuryazarlık nedir, fiziksel okuryazar olmanın faydaları nelerdir, öğretmenler olarak neler yapabiliriz, öğrencilerimizin gelişimine nasıl katkı koyabiliriz?” sorularına yanıtlar aradık. Keyifli bir sohbeti ve deneyim paylaşımını daha geride bıraktık.

266.jpg

Buluşmalar'ın 266'ncısı 9 Aralık 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi.

 

Yaşamını eğitime ve öğrenmeye adamış, ülkemizin dört bir yanında yetiştirdiği, yüreğine dokunduğu on binlerce öğrencisi için "İşte benim en büyük sermayem." diyen bir öğrenme lideri ve eğitim duayeni Behçet Yavuz ile birlikte olduk. Eğitim konusunda yol gösterecek fikirleri ve tecrübelerini bizlerle paylaşırken öğretmenliğin geleceği adına da değindiklerini keyifle dinledik.

267.jpg

Buluşmalar'ın 267'ncisi 23 Aralık 2022 Cuma günü saat 20.00'deydi

"Distopik Düşünme: Eğitimi Tersten Düşünmek" başlığı altında Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İhsan Metinnam ile birlikte olduk. 

"Distopyalar, dramatik özellik taşıyan kurmaca yapıtlar olmalarının yanı sıra, öğretim süreçlerinde kullanılabilecek birer materyaldir. Distopyaları temel alan bir düşünme biçimi olan “distopik düşünme”, öğretim süreçlerinde ele alınan konuyu tersinden bir yolla sorgulama olanağı verirken eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerinin de gelişimini sağlar. Ütopyalar geleceğe yönelik tasarımlarla ilgilenirken, distopyalar bizi gündelik gerçekliğin boğucu sorunlarıyla yüzleştirir. Bu yüzden, distopik düşünmek bilinçli yurttaşlık, ekolojik duyarlılık gibi önemli alanlarda var olan sorunların alternatif bir eğitim yaklaşımıyla çözülmesine büyük katkı sağlayabilir." dedik. 

Unutmamalıyız ki ütopyalara giden yollar, distopyalardan geçer. 

268.jpg

Buluşmalar'ın 268'incisi 6 Ocak 2023 Cuma günü saat 20.00'deydi.

"Çocuklardan Ne Öğrenebiliriz?" başlığı altında Hayal Gücü Merkezi'nden Emre Alettin Keskin ve Ecem Şafak ile birlikte olduk.

Birbirini örgütleyen, liderlik eden, iş birliği ile üreten “okullar üstü” çocuk ve genç toplulukları oluşturan; kurum ve kuruluşların çocuklardan ilham almasını sağlamak üzere çalışmalar yapan Hayal Gücü Merkezi'ni yakından tanıdık. "Çocuklar kendi öğrenme ortamlarını nasıl tasarlar?, Yetişkinler çocuklardan neler öğrenir?, Öğretmenler bu süreçte nasıl görev alır?, Yeni nesil öğrenme nedir?, eğitimci girişimciliği nedir?" sorularına yanıtlar aradık.

269.jpg

Buluşmalar'ın 269'uncusu 20 Ocak 2023 Cuma günü saat 20.00'deydi.

Kuzey Yıldızını Bulmak!" başlığı altında başarılı iş insanı Ayşegül İldeniz ile birlikte olduk.  Ayşegül İldeniz'i; CEO, girişimci, işletmeci, yönetici, iş insanı, teknoloji lideri olarak tanımlayabiliriz. 2015 yılında ABD’nin en prestijli yayınlarından Fast Company tarafından “Dünyanın en yaratıcı ilk 100 kişisi” ve TOA (Turks of America) tarafından Amerika’nın en etkili 3. Türk kadını; Türkiye’de ise Dünya Gazetesi tarafından 2004’te “Yılın Bilişim Kadını”, 2006’da “Yılın Kadın Yöneticisi” seçilmiş. Ayrıca 2016’da 'Betül Mardin Geleceği Yaratan Lider’ ödülü ve ODTÜ Senatosu tarafından onur ödülüne layık görülmüştür.

 

Kendisi 2010 Eisenhower Turkiye Fellow’udur. İldeniz, halen TÜSİAD Silikon Vadisi Network Başkanı ve Turkish Philanthropy Funds Yönetim Kurulu üyesidir.Macera ve adrenalin meraklısı olan Ildeniz, 100'den fazla ülkede seyahat etmiştir; arkeoloji, tarih, antik diller ve sinema hobileridir.

270.jpg

Buluşmalar'ın 270'incisi 3 Şubat 2023 Cuma günü saat 20.00'deydi!Eğitim tarihimizin çok önemli kültürel miraslarından biri olan Cin Ali ve ailesini misafir ettik.

 

İlk okuma arkadaşımız Cin Ali'nin arkasında çağının öncüsü iki öğretmen ve bir aile hikâyesi var. Bugün bu hikâyeyi Cin Ali’nin kendi müzesinde dinleyebiliyoruz. Müzeyi kuran ve bu hikâyeyi öğrenmemizi sağlayanlar da Cin Ali'nin ablaları Suna (yani Nevin) ve Selma (yani Nesrin). Cin Ali’nin ablaları hem bu hikâyeyi hem de artık kendi hikâyesini yazan, kabuğuna sığmayan Cin Ali Müzesi'ni anlattılar.

 

Her eğitimci için çok önemli olan müzelerin öğrenmedeki yerini Cin Ali Müzesi'nden yola çıkarak Cin Ali’nin müzeci ablası Selma Dölek ile konuştuk.

271.jpg

Buluşmalar'ın 271'incisi 17 Şubat 2023 Cuma günü saat 20.30'daydı.

Ateş bu sefer düştüğü yeri değil, hepimizi yaktı. Ülkece çok zor bir dönemden geçiyoruz. Daha uzunca da yolumuz olduğunun farkındayız.

Peki biz öğretmenler nasıl bir duruş sergilemeliyiz?

Psikolog Nurhayat Dirik ile "Deprem ve Psikolojik Travmada Çocuğa Doğru Yaklaşım" konu başlığı altında birlikte olacağız. "Yaşadıklarımızla ilgili duygularımızı nasıl organize edebiliriz ve başkalarına nasıl doğru destek olabiliriz?" sorularına yanıtlar aradık. 

272.jpg

Buluşmalar'ın 272'ncisi 3 Mart 2023 saat 20.00'deydi

Bir dönem TRT Belgesel’de “Minik Cevherler” programını hazırlayan ve sunan uzman psikolog Cihan Züleyha Aydın Özdemir ile birlikteydik.

"Çocuk, kim olduğunu çevresinde ona bakan yetişkin gözlerden okur. Aileden sonra, bir çocuğun ona bakan yetişkin gözü öğretmenidir. Bu sebeple öğretmen olmakla iz bırakmak aynı şeylerdir. Çocuk o gözlerde okuduğuna inanır. Siz beceriksiz birini görürseniz, emin olun ki o çocuk buna inanacaktır. Siz, olağanüstü birini görürseniz çocuk buna da inanacaktır. Ve her çocuk hem beceriksizdir hem de olağanüstüdür. Siz, o çocuklardaki cevheri gördükçe mucizeler gerçek olacak. Her çocuk içinde bir cevher taşır. Önemli olan bu cevheri keşfedebilmektir." dedi sevigli konuğumuz.

Bu buluşmada, bir çocuğa nasıl baktığımızın nasıl bir fark yaratabileceğini konuştuk. Çocukların eşsiz potansiyellerini keşfetmenin yollarını birlikte aradık. İz bırakan bir öğretmen olmanın neden önemli olduğuna baktık. Dönüp dolaşıp, işin aslının o çocuğa dünyadaki tek çocukla karşılaşan bir bilim insanı merakı ile bakmanın büyüsü ile tanıştık.

273.jpg

Buluşmalar'ın 273'ncüsü 17 Mart 2023 saat 20.00'deydi.

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Öğretmenler İçin Çocuklarla Felsefe (P4C) Rehberi kitabının yazarı Dr. Nihan Akkocaoğlu Çayır ile birlikteydik.

Çocuklarla felsefenin kalbinde yer alan felsefe soruları ve bu soruları tartışırken bize eşlik eden çocuk kitapları hakkında konuştuk.

274.jpg

Buluşmalar'ın 274'ncüsü 31 Mart 2023 saat 20.00'deydi."60+ Tazelenme Üniversitesi" başlığı altında Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan ile birlikteydik. Günün kolaylaştırıcısı, yürütücü ekibimiz adına sevgili Osman Torun'du.Kendisiyle; dünyadaki uygulamalar ve ülkemizin gerçeklerinden beslenerek 60 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın yaşam boyu öğrenen rollerini gerçekleştirmek üzere katılabilecekleri bir sosyal sorumluluk projesi olarak 2016 yılında “Yaşama refakat eden eğitim” felsefesiyle varolan ve gelişerek günümüzde farklı kentlerde hızla yayılan bir öğrenme hareketine dönüşen “60+ Tazelenme Üniversitesi” projesini konuştuk.Deneyimlerini paylaşan ve katkı koyan herkese sonsuz teşekkürler.

275.jpg

Buluşmalar'ın 275'incisi 14 Nisan 2023 Cuma günü saat 20.00'deydi.

"Bir Evlat Edinilme Hikayesi" başlığı altında Ege Üniversitesi öğretim üyesi Gamze Bilir Seyhan ile birlikte olduk.

 

Evlat edinilme süreçleri, çocuk koruma sistemi hakkında bilmemiz gerekenler, öğretmen olarak okul ortamında dikkat edebileceklerimizi konuştuk.

276.jpg

Buluşmalar'ın 276'ncısı 28 Nisan 2023 Cuma günü saat 20.00'de!

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) kaynak geliştirme ve iletişim direktörü sevgili Asu Sanem Kaya ile birlikte olacağız.
 

"AÇEV'in Depremden Etkilenen Çocuklar, Ebeveynler ve Kadınlar için Çalışmaları" başlığı altında hepimizde derin izler bırakan binlerce insanımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından AÇEV'in kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalarını yakından tanıyacağız. 

277.jpg

Buluşmalar'ın 277’ncisi 12 Mayıs 2023 Cuma günü saat 20.00'deydi.

Eğitimci, yazar ve program geliştirme uzmanı sevgili Seval Orak ile birlikte olduk.

Dünyanın farklı ülkelerine metaverse uygulamalarıyla yolculuk yapıp o ülkelerin geleneksel oyunlarıyla müfredata entegre oyun tabanlı öğrenmeyi konu edinen bir buluşma oldu.

Seval Orak'ın hakemli dergilerde yayınlanmış makalelerinden sahaya özgün eğitsel oyuna dönüştürülmüş geleneksel oyunların metaverse ile nasıl harmanlandığını merak edenler için ülkede bir ilk olan metaverse uygulamalarını dinleme fırsatı bulduk.

278.jpg

Buluşmalar'ın 278’incisi 26 Mayıs 2023 Cuma günü saat 20.00'de!

Martı Uçurtma Kulübü'nden sevgili Halit Cebeci ve Ferruh Baysu ile birlikte olduk 

Uçurtma seven, uçurtma yapan ve uçuran kişileri bir araya getiren Martı Uçurtma Kulübü, uçurtma hobisini tanıtmak ve yaymak amacıyla düzenli olarak etkinlikler düzenlemektedir. 

Konuklarımızdan öğretmenler için uçurtma odaklı çalışmalar yapmak konusunda öneriler dinledik; çocuklar ile yapılabilecek etkinlikler, uçurtma yapım örnekleri ve okullarda kulüp kurma çalışmaları gibi konuların etrafında gezindik.

279.jpg

Buluşmalar'ın 279.'cusu 9 Haziran 2023 Cuma günü saat 20.00'de!

Yıl boyunca Öğretmen Sohbetleri'nde ağırladığımız konuklarımız arasında organik bir bağ kurduk. Yayın programımızda her konuğumuz, bir sonraki ayın konuğu ile bizleri tanıştırdı. Bu şekilde devam eden sürecin sonuna geldik ve  öğretmenlerimizi, "Umut Veren Öğretmenler" paneli ile bir araya getirerek zincirimizi tamamlayacağız. 

Geçmiş Sezonları Görmek İçin Tıklayınız

bottom of page